pondelok 15. februára 2016

Polhodinový marhuľovo-banánový koláč

Tento recept nie je ničím extra ohurujúci, ale jeho výhodou je, že na jeho prípravu vám stačí veľmi málo času. Keď si neskoro večer spomeniete, že by váš manžel mal na druhý deň doniesť do práce nejaký koláč, je to dobrá záchrana :-)


______________________________________
Ingrediencie na 1 plech:
Cesto:
- 150 g zmäknutého masla
- 170 g cukru
- štipka soli
- 2 vajcia
- 200 g múky
- 1 balíček klasického vanilkového pudingu
- 1 balíček prášku do pečiva
- 2 veľké alebo 3 menšie banány
Krém:
- 500 ml smotany na šľahanie
- 2 balíčky vanilkového pudingu bez varenia Créme Olé
- 4 PL práškového cukru
- 250 g mascarpone
- 1 konzerva marhúľ (hmotnosť po odkvapkaní cca 480 g)
Na dokončenie:
- 1 balíček bezfarebného tortového želé

1. Rúru predhrejte na 180 stupňov. Plech vysteľte papierom na pečenie.

2. Vyšľahajte maslo s cukrom, pridajte soľ a jedno vajíčko po druhom. Stále šľahajte a postupne pridávajte múku, pudingový prášok a prášok do pečiva. Banány ošúpte a rozpučte vidličkou. Pridajte ich do cesta a cesto ešte naposledy prešľahajte. Cesto rovnomerne uhlaďte po celom plechu a pečte cca 15-20 minút. Po dopečení ho nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.

3. Medzitým sceďte šťavu z kompótu, zachyťte ju a odložte bokom. Podľa veľkosti vášho plechu odhadnite, koľko asi porcií vám z neho vyjde. Ja som koláč rozrezala napokon na 4 riadky a 5 stĺpcov, čiže mi vzniklo 4 x 5 = 20 porcií. Odložila som si preto 20 marhulí bokom. Odložte si aj vy toľko, koľko uznáte za vhodné a zvyšok marhulí nakrájajte na malé kocky.

4. Do misy nalejte smotanu na šľahanie a prisypte práškový cukor a oba balíčky Créme Olé. Šľahajte elektrický šľahačom, kým vám nevznikne hustý krém, čiže asi minútu. Pridajte mascarpone a miešajte ďalšiu minútu, kým sa všetko nespojí dohladka. Ručne vmiešajte nakrájané marhule.

5. Krém rozotrite rovnomerne na vychladnuté cesto. Poukladajte po povrchu polovice marhúľ.

6. K zachytenej šťave z kompótu dolejte toľko vody, aby ste mali objem 250 ml. Šťavu s vodou potom dajte do malého hrnca. Vsypte tortovú želatínu, dobre zamiešajte a priveďte k varu. Varte 1 minútu a potom nechajte želatínu cca 3-5 minút bokom trošku schladnúť. Na záver ňou lyžicou popolievajte koláč po celom povrchu.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za váš milý komentár!