pondelok 29. februára 2016

Kórejský uhorkový šalát

Začína sezóna medvedieho cesnaku a tento recept vám určite padne vhod. Namiesto pažítky čínskej sa totižto medvedí cesnak hodí ako skvelá náhrada. Šalát je veľmi osviežujúci. Kombinácia pažítky, uhorky, čili a sójovej omáčky robí z nudného šalátu úplne seriózne jedlo. Skvele sa hodí ako príloha k ďalším kórejským jedlám, ako napr. hovädziemu bulgogi, palacinke pajeon, kimchi ryži alebo kimchi rezancom.


___________________________________________
Ingrediencie na šalát pre 2 osoby:
- 1 šalátová uhorka (príp. viacero menších uhoriek ako napríklad nakladačiek)
- 1 čerstvá červená čili paprička (slabšie povahy môžu vynechať :-D)
- 1 hrsť pažítky čínskej /garlic chives/; zoženiete ju v ázijských supermarketoch, smelo ju ale môžete nahradiť veľkou hrsťou našej klasickej pažítky alebo medvedieho cesnaku
- 1 malý strúčik cesnaku, prelisovaný
- 1 PL nastrúhaného čerstvého zázvoru
- 1 PL rybacej omáčky
- 1 PL bieleho vínneho octa
- 1 PL sójovej omáčky
- 2 ČL cukru
- 1 PL kórejského čili gochucharu, príp. použite iné sušené čili v adekvátnom množstve
- 1 PL sezamu (nemusí byť)

Uhorku nakrájaje na kocky, prípadne na kolieska. Čili nasekajte najemo. Pažítku nakrájajte na cca 2 cm dlhé kúsky. V malej miske zmiešajte cesnak, zázvor, rybaciu omáčku, ocot, sójovú omáčku, cukor a gochuharu. Prilejte dresing k zelenine a dobre premiešajte. Na záver posypte šalát sezamom.

2 komentáre:

  1. O víkendu mám v plánu korejský pibimbab, salát k němu ráda zkusím.

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za váš milý komentár!