sobota 11. júna 2016

Ako zorganizovať oslavu, aby všetko šlo hladko: 22 rád na základe mojich skúseností

Source: http://marrllla.tumblr.com/post/131007343368/enjoycolorfullife-gypsealife

Už dlho sa snažím prísť na to, ako zorganizovať párty tak, aby všetko nejak zázračne fungovalo, aby sa na poslednú chvíľu nič neskomplikovalo, aby som si nevymýšľala príliš komplikované a nezmyselné jedlá a najmä - aby som sa čo najviac mohla počas samotnej oslavy v pokoji baviť s hosťami, užívať si to a nebehať splašene do kuchyne každých päť minút.

Nasledujúci návod zahŕňa všetky tipy, ktoré mi napadli a samozrejme nie všetky sú relevantné k všetkým typom osláv. Ale či už chystáte malé posedenie s kamarátmi, slávnostný obed alebo veľkú rodinnú oslavu, verím, že vám môj zoznam bude nápomocný. Často uvádzam banality, ale už som zažila a aj zorganizovala veľa osláv, kde aj tieto na prvý pohľad banality neboli vyriešené. Takže sem s nimi!

Fáza plánovania:

1. Choďte do toho. Oslavy sú jedna z najpríjemnejších častí života a preto neexistuje dôvod, prečo sa vyvliekať z ich organizácie. "Neviem variť."/"Nestíham upratať."/"Mám malú obývačku." sú síce seriózne výhovorky, ale sú to len výhovorky. Párty predsa nemusí byť komplikovaná. Môžete pripraviť aj úplne jednoduché jedlo ako cestoviny s paradajkovou omáčkou a mäsovými guľôčkami, ale akurát kúpte čerstvé hotové cestoviny a dobrý parmezán a hneď je z toho slávnosť!

2. Chcete pozvať väčší počet hostí a máte problém nájsť spoločný vhodný termín vašej oslavy? Aby ste sa vyhli nekonečnému telefónovaniu, dohadovaniu a chaosu, urobte jednoducho ponuku termínov v Doodle a pošlite ľuďom link, aby tam zaklikli, ktoré dni im vyhovujú. Je to jednoduché a prehľadné.

3. Outsourcing. Odbremenenie sa. Ak sa hostia ponúknu, že niečo radi donesú, prijmite ich ponuku!

4. Urobte si riadny časový plán zahŕňajúci aj upratovanie, aj varenie, aj všetko ostatné. Napíšte si doňho každú drobnosť. Vyhraďte si čas aj na prípravu prípadnej výzdoby ako sviečok alebo kvetov.

5. Všetko čo sa dá nachystať skôr, nachystajte skôr. Nie je vôbec trápne kúpiť sekt aj 3 mesiace vopred, keď je práve v akcii a vy potrebujete na veľkú oslavu niekoľko hektolitrov.

S kreatívnymi chuťovkami na úvod oslavy si nemusíte lámať hlavu, na internete je nápadov milión. My sme takto na oslavu maminej 50tky pripravili špenátové palacinky plnené bryndzou a slaninkou a tieto efektné grissini s prosciuttom a rukolou.

6. Pri výbere jedla berte do úvahy:
  • sezónu: Vyberajte sezónne ingrediencie. Nekomplikujte si život jahodovou tortou v zime - jednak sa kvôli čerstvým jahodám nabeháte po piatich supermarketoch a aj tak nebudú chutiť ako tie ozajstné letné.
  • počasie: V horúcom počasí budete musieť pripraviť naozaj veľa nápojov a určite nebude veľký záujem o ťažké, veľmi slané alebo veľmi sladké jedlo; vyhnite sa sýtym karamelovým a čokoládovým dezertom, mastnejším typom mäsa a pod. Neadekvátne jedlo hostí v teple utlmí, unaví, budú len apaticky sedieť pri stole a nebudú mať energiu na zábavu.
  • vlastné schopnosti: Mama mi vždy radila, aby som na párty neexperimentovala s novými receptami. Sto krát som jej radu odignorovala a päťdesiat krát som to oľutovala. Takže? Neriskujte! Otestujte nové recepty radšej vopred alebo si vyhraďte čas na prípadný plán B.
  • výdrž jedla na stole: Jedlá, ktoré chcete na stole nechať dlhšie, ako chuťovky alebo koláče, by mali byť (aspoň do určitej miery) odolné voči roztopeniu sa v teple, ochladnudiu alebo oschnutiu. V horúčavách preto nenechávajte dlhšie na stole maslové/šľahačkové dezerty, chuťovky, ktoré chutia lepšie teplé a chlieb zakryte utierkou.
  • prípravu tesne pred podávaním: Neplánujte si jedlá, ktoré je nutné uvariť alebo komplikovane dokončiť tesne pred podávaním. Predsa nechcete stráviť oslavu v kuchyni. Preto pozor napríklad na vyprážané jedlá (ktoré bohužiaľ najlepšie chutia chrumkavé a práve vytiahnuté z panvice), risotto (treba pri ňom stáť minimálne 30 min a ihneď podávať) a podobne.
  • možnosti vášho kuchynského vybavenia: Ak napríklad vaša rúra neumožňuje piecť súčasne viac plechov, nenaplánujte pečené zemiaky a pečeného lososa, ktoré sa obe potrebujú piecť v rúre tesne pred podávaním. Berte do úvahu aj kapacity vašej chladničky. Zmestí sa do nej torta, ktorú plánujete piecť? Zmestí sa do nej aj všetko ostatné jedlo a nápoje?
  • praktickosť pri jední: Ak robíte neformálnu párty a kadžý hosť nemá k dipozícii seriózne miesto pri stole, urobte jedlo také, aby naň stačila len jedna ruka a lyžica alebo vidlička, aby to mohli slušne zjesť aj len na gauči alebo prípadne na stojáka pri parapete :D
Opäť fotka z maminej 50tky. Bola akurát jahodová sezóna a teplé počasie, tak sme okrem torty a jedného druhu koláča pripravili veľké množstvo jahôd, ktoré si mohli hostia dať pokvapkané Cointreau a s kopčekom krému zo šľahačky, mascarpone, kyslej smotany a vanilkového cukru. Malo to obrovský úspech a zjedlo sa to skôr ako torta a koláče. A pritom taká blbosť:-)

7. Ak plánujete grilovačku, počítajte, že jedna osoba bude zamestnaná grilom na plný úväzok a už jej počas oslavy nedávajte žiadne ďalšie úlohy, lebo to nebude stíhať.

8. Zložitým kokteilom sa vyhnite a ak ich naozaj chcete, poverte jedného človeka ich prípravou počas celého večera, lebo hostia budú pravdepodobne neustálne chcieť ďalší a ďalší. Odporúčam ale radšej staviť na jednoduché nápoje a byť kreatívnejší maximálne pri uvítacom nápoji. I keď ja si osobne myslím, že ako uvítací nápoj bohate stačí sekt. Lebo sektom sa proste nikdy nič nepokazí.

9. Raz som bola pozvaná na silvestrovskú párty, kde som dostala za úlohu doniesť tonu sviečkovej na smotane a knedle. Hostitelia ma ale neupozornili, že majú len taniere na polievku. Jesť jedlo z mäsa za 30 EUR z misiek nie je zrovna to pravé orechové. A preto sa vždy ubezpečte, že máte dostatok riadu. Ak robíte neformálnu záhradnú párty, môžete zvážiť aj jednorázový riad. Nie vždy to ale musí byť to najvýhodnejšie riešenie. Napríklad na záhradnú párty pre 30 ľudí sme chceli kúpiť plastové poháre na stopke, ale pri prepočítaní ich ceny za kus sme zistili, že to sa už rovno oplatí kúpiť sklené ikeové poháre Svalka, ktoré sú len o pár centov drahšie, ale hneď sa človek cíti o niečo viac nóbl :-) 

10. Pri väčších počtoch hostí nie je pohárov nazvyš, preto je dobré, keď si každý ten svoj stráži. Vtedy sa veľmi hodia označovače na poháre.

11. V prípade honosnejších osláv, kde je dôležitý elegantnejší a vkusnejší dojem, zvážte nákup minerálok a limonád v "reštauračných" sklených fľašiach. Plastové fľaše na pôvabe veľmi nepridávajú.

12. Urobte vopred veľa ľadu do nápojov.

13. Prichystajte hudobný playlist, aby niečo príjemné hralo jemne v pozadí. Ak na to nemáte čas, jednoducho si nájdite nejaký vhodný na Spotify

Source: http://www.rappagency.com/amy-neunsinger-food/

Tesne pred začiatkom párty:

14. Prestrite stôl pokojne aj hneď ráno. Ako som už spomenula: všetko čo sa dá nachystať skôr, nachystajte skôr. Ak treba, prichystajte aj vázy s vodou pre prípadné kytice.


15. Skontrolujte dostatok toaletného papiera a mydla na ruky. Znie to banálne, ale zažila som párty, kde práve v momente, keď hostiteľ griloval steaky z uruguajského hovädzieho, šlo o minúty, bolo treba stáť pri grile a sústrediť sa, práve vtedy došiel toaleťák a on preň musel ísť výťahom do suterénu bytovky. Išlo ho rozhodiť a ja som ho úplne chápala. 

16. Upracte chodbu, aby boli voľné háčiky na kabáty a aby bolo veľa miesta na topánky na zemi. V malých bytoch je to dosť zásadný detail.

17. Bylinky sú efektné a chutné, ale je s nimi veľa práce. Preto petržlen na záverečné dokončenie jedál, mätu do drinkov a pod. si už vopred umyte, osušte a vetvičky nachystajte do pohárov s vodou. Veľmi efektná je napríklad i žerucha; oplatí sa nasadiť si ju 10 dní vopred a potom ňou posypať všetky možné chuťovky a šaláty.

18. Pred začiatkom oslavy si nachystajte prázdny drez a prázdnu umývačku riadu a celkovo sa pokúste v kuchyni urobiť aspoň nejaký poriadok. Vďaka tomu v nej počas oslavy vznikne len štandardný chaos a bordel a nie enormný chaos a bordel. 

Počas oslavy:

19. Vypnite telku a pustite do pozadia príjemnú a nerušivú hudbu z vášho playlistu. 

20. Ak predsa len máte nápoje v plastových fľašiach, dajte ich bokom zo stola, nech nešpatia pekne naservírované jedlo. Postavte ich bokom na parapetu alebo ich dajte na zem vedľa gauča.

21. Nedávajte na úvod na stôl príliš veľa snackov a chuťoviek, ak chcete, aby sa hostia tešili na hlavné jedlo, s ktorým ste si dali veľa námahy.

23. Udržte dobrú zábavu. Nenúťte hostí pozerať fotky a videá z dovoleniek. Pre istotu je ale vždy dobré mať v zálohe pár tromfov, ak by to nejako viazlo. Záleží od vekovej skupiny, ale ak máte pod 30, mať prichystané napríklad Activity môže zachrániť vašu párty.

2 komentáre:

  1. tliskam, veľmi dobre a prakticky si to zhrnula

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem :-) Napadajú mi stále ďalšie a ďalšie tipy, predsa len je to nevyčerpateľná téma, ale to by už ľudia nečítali. Príliš dlhé články odrádzajú :-D

      Odstrániť

Ďakujem za váš milý komentár!