streda 29. júna 2016

Rýchla a svieža mexická polievka so syrovou tortillou (moja srdcovka)

Do tejto polievky som sa úplne zamilovala. Jednak je to 25-minútová bleskovka a taktiež obsahuje moje obľúbené avokádo a koriander. V diétnejšej verzii si ju užite len tak samotnú, ale ak kalórie neriešite, odporúčam k nej urobiť úžasné chrumkavé syrové tortilly. 


_________________________________
Ingrediencie na 5 porcií:
- 5 jarných cibuliek
- olivový olej
- 3 strúčiky cesnaku
- 1-2 nadrobno nasekané papričky jalapeño (množstvo podľa odvahy), prípadne iné pálivé papričky
- 1,5 litra slepačieho vývaru
- 3 kuracie prsia
- 1 ČL rímskej rasce
- 3 veľké alebo 4 menšie paradajky
- čerstvo mleté čierne korenie, prípadne soľ
- šťava z 1-2 limetiek
Na dokončenie:
- nasekaný čerstvý koriander
- 1-2 avokáda
- 6 tortilových placiek
- 300 g tvrdého syra, nakrájaného na plátky alebo nastrúhaného

1. Jarnú cibuľku nakrájajte na tenké kolieska. V hrnci rozohrejte pár lyžíc oleja a opečte na ňom biele časti cibuliek. Zelené odložte zatiaľ bokom. Po chvíľke pridajte aj nasekaný cesnak a papričky jalapeño. Miešajte ešte minútu a zalejte ich vývarom. Vložte doňho celé kuracie prsia a pridajte rímsku rascu. Nastavte si 20 minút a zatiaľ si pripravte paradajky.

2. Paradajky zalejte vriacou vodou a po 4 minútach ich sceďte a opláchnite studenou vodou. Ošúpte z nich šupku. Paradajky nakrájajte na kocky a pridajte ich do polievky. 

3. Po 20 minútach polievku ochutnajte a pridajte prípadne korenie, soľ alebo ešte viac rímskej rasce. Kuracie prsia vyberte a nakrájajte na kocky. Mäso nasypte naspäť do hrnca, pridajte zelené časti jarnej cibuľky a prilejte i šťavu z limetiek. Najskôr len z jednej, ochutnajte a podľa chuti pridajte prípadne aj šťavu z druhej limetky. Polievku dajte preč zo sporáka.

4. Tesne pred podávaním nasekajte koriander nadrobno a avokádo na kocky. Rozohrejte veľkú panvicu a položte na ňu tortillovú placku. Posypte ju tretinou syra a zakryte druhou plackou. Keď zospodu zhnedne, obráťte ich a opečte dohneda i z druhej strany. Placku zošuchnite z panvice na drevenú dosku a nakrájajte na trojuholníky. Zopakujte postup ešte dva krát so zvyšnými plackami a syrom. 

5. Polievku podávajte posypanú avokádom a koriandrom s tortillovými plackami.

2 komentáre:

  1. Avokádo + limetka + koriander je moje obľúbené combo; určite vyskúšam!

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za váš milý komentár!