utorok 14. júna 2016

Šatôčky s marcipánom a marhuľami alebo slivkami

Už v predchádzajúcom článku som vám spomínala, že sme oslavovali päťdesiate narodeniny mojej mamy. Jedným z dezertov boli tieto fantastické marhuľové šatôčky. Recept našla mama v Apetite, kde použili slivky a škoricu. Chuťovo musia byť božské, my sme sa ale rozhodli byť sezónni a použili sme marhule. Z časových a praktických dôvodov ich nakoniec piekla mamina kamarátka a podarili sa jej naozaj dokonale. Recept z Apetitu vraj úplne nefungoval a tak vám sem napíšem upravenú verziu, ktorá je už blbuvzdorná.


_______________________________________
Ingrediencie na 15 ks
Na koláčiky:
- 1 lístkové cesto (cca 375 g), ideálne už to rozvaľkané na papieri na pečenie alebo ho na veľkosť jedného plechu rozvaľkajte sami
- 15 marhúľ alebo sliviek
- 100 g marcipánu, naozaj kvalitného (dajte pozor aby to nebola len taká tá marcipánová poťahovacia pseudohmota, skutočne skontrolujte zloženie a pozrite si pomer mandlí atď)
- hnedý cukor
- mletá škorica (ak idete použiť slivky)
Na cukrovú polevu:
- 150 g práškového cukru
- 3 PL horúceho mlieka alebo vody
- pár kvapiek citrónovej šťavy

1. Ovocie umyte, odkôstkujte a každú marhuľu/slivku nakrájajte na 6 mesiačikov. Marcipán rozrežte na 15 pozdĺžnych kúskov. Rúru predhrejte na 200 stupňov.

2. Rozvaľkané cesto o veľkosti plechu rozrežte na 3 dlhé rady a 5 stĺpcov, čiže na 15 štvorčekov o veľkosti cca 8x8 cm. Na každý štvorček položte prúžok marcipánu a 6 mesiačikov ovocia (čiže 1 marhuľu/slivku). Každý kúsok posypte trochou hnedého cukru a ak používate slivky, tak i štipkou škorice. Rohy cesta preložte cez seba tak, aby vznikla šatôčka. Pečte cca 20 minút, kým cesto nezhnedne. Upečené šatôčky nechajte vychladnúť.

3. Do preosiateho cukru postupne pomocou metličky vmiešavajte horúcu tekutinu. Nakoniec pridajte i citrónovú šťavu -  len toľko, aby vám vznikla hustá cukrová poleva. Lyžicou ňou popolievajte vychladnuté šatôčky.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za váš milý komentár!