Pokiaľ ide o čokoládu, najradšej zo všetkých jej podôb mám práve čokoládové truffles (alebo lanýže, ako im hovoria naši českí susedia, ale my na Slovensku žiaden ekvivalent bohužiaľ nemáme). Pre mňa je toto vrcholná dobrota. K tomu netreba nič dodávať.
Konečne som sa dokopala urobiť si ich doma, pretože som vedela, že to nie je žiadna veda. Práve naopak. Náročnosť je nulová a efekt veľkolepý. Ak sa do nich pustíte, môžete si ich urobiť len také čisto čokoládové alebo ak máte chuť na trochu Vianoc, pridajte škoricu a badián ako ja. A ak sa vám chce experimentovať, urobte si kávové, vanilkové, pepermintové, orieškové... je to len na vás! Truffles chutia podľa mňa najlepšie, keď sú obalené v kakaovom prášku, ale môžete ich obaliť samozrejme aj v strúhanom kokose, mletých orechoch a podobne.
_________________________________
Ingrediencie:
- 270 g čokolády (niečo okolo 70% bude ideálne) - čím kvalitnejšiu použijete, tým lepšie
- 140 ml smotany na šľahanie
- 30 g masla
- cca 4-5 PL kakaa na obaľovanie (prípadne strúhaného kokosu, mletých orechov a pod.)
- 1/2 ČL mletej škorice
- 1/2 ČL mletého badiánu
1. Čokoládu nasekajte na čo najmenšie kúsky a nasypte do misy. Smotanu priveďte k varu a takouto horúcou smotanou zalejte nasekanú čokoládu. Premiešajte, pridajte maslo a miešajte, kým vám nevznikne homogénna hmota. Pridajte škoricu a badián a ochutnajte - možno bude treba pridať aj trošku viac.
2. Cez misu dajte potravinovú fóliu a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu a potom dajte misu do chladničky, kým zmes úplne nestuhne.
2. Cez misu dajte potravinovú fóliu a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu a potom dajte misu do chladničky, kým zmes úplne nestuhne.
3. Po stuhnutí postupne zo zmesi vykrajujte guľôčky pomocou dvoch lyžičiek alebo zaimprovizujte - ja som si napríklad pomohla vykrajovátkom na melón:-D Nad súmerným tvarom guľôčok si hlavu nelámte, truffles sa symetriu nehrajú.
4. Hotové bonbóny skladujte v chladničke.
HMM, badián a škorica? ja som včera robila pár len čokoládových a obalila som ich v krokante tiež dobré :-)A le tieto tvoje... to sú už normálne vianočné :-)
OdpovedaťOdstrániťjaaaaaaaaaaaj Anetka, o truffles mi nic nehovooooor, ja truffles zboznujem!!! Casto si kupujem také kvalitné v bio obchode ale tak veru....skúsim urobit!!! Perfektná inspirácia pre mna!! Díky!!!
OdpovedaťOdstrániťtoto vyzera dokonale chutne!!!! sem aspon s jednym!!!
OdpovedaťOdstrániťtiez som uz zvazovala ich pripravu, ale nejak sa toho bojim...neviem, pridu mi na pohlad tazko pripravitelne...tvoje su krasne!
OdpovedaťOdstrániťParadne truffles ,Anetka...a ake vonave a vianocneeee ♥*♥*♥
OdpovedaťOdstrániťTo je presne to čo v dnešní depresívny deň potrebujem, vyzerajú žravo
OdpovedaťOdstrániťslintam ako bernardin, a citim sa akoby ten nekusnuty kusok bol v mojich ustach:-)), vyzeraju super Anetka, musim sa tiez na to odhodlat!!
OdpovedaťOdstrániťMnam mnam, truffles aj ja mozem... ja som horkocokopozitív, takze pre mna su truffles to prave cokoladové ;)
OdpovedaťOdstrániťAnetka, ake vianocne chute si dala do tvojich truffles, mnaaaam:) A mas pravdu, ked truffles, tak naj..., naj... su obalovane v kakau.
OdpovedaťOdstrániťAnetkaaaa, úžasne vyzerajú!!! :)
OdpovedaťOdstrániťtina24: krokant. mnaaaaaaaaaam
OdpovedaťOdstrániťarchaa: niet zac slavka, som rada, ze ta nadchli ;-)
marianna: :-DDD
dora: naozaj sa niet coho bat, je to very easy!
martina: ano vianocneee:-)
ivana: truffles su dokonaly antistress! :-D
lucia: ze bernardin:-D
adusha: ved to! a to horke kakao navrchu! aach!
adriana: presne tak!:-)
andurejka: :-))) dakujeem
Milá Anetko, já chodím na tvůj blog už dlouho A tvůj komentář mého blogu mně jednak nakopl na něm dál pracovat:-) a za druhé sledovat tě oficiálne. Taky mi přijde že máme podobné chutě. Zdravím Vanda
OdpovedaťOdstrániťTyhle malé čoko bonbónky si mě taky získaly, koulím je sestře k odpolednímu čaji skoro každý třetí den :D A ty tvé vypadají přímo božsky! Jen se zakousnout a nechat se unášet na čokoládové vlně :)
OdpovedaťOdstrániťnavnadila si ma na ne ty na tvojom blogu!:-)
OdpovedaťOdstrániťVanda: boze neviem ako sa stalo, ze som prehliadla tvoj komentar, prepac!!!
OdpovedaťOdstrániťSom rada, ze som ta povzbudila:-)
vypadaji naprosto fantasticky. mam v planu je spachat letos na vanoce, ale ted kdyz tak vidim ty tvoje, asi se necham inspirovat tim super napadem s badyanem a skorici :-)
OdpovedaťOdstrániťklarish: ano ano, tie koreniny tomu daju super vianocny smrnc:-)
OdpovedaťOdstrániťTruffles vypadaji jak pokrm bohu. Sliny se mi sbihaji. Ale ty kalorie! Ovsem zjistuji, ze me to nezastavi. Lanyze zboznuji ode davna. Zkusim a dekuji predem za inspiraci. Jirina
OdpovedaťOdstrániťKeď som videla čertíkov v decembrovom Apetite, vymyslela som si, že skúsim na vianoce urobiť takých istých, ale z trufflov. A tiež by som chcela skúsiť vytvoriť bielu verziu s anjelikmi. Držte palce : )
OdpovedaťOdstrániťSoňa
jirina: na kalorie kasli, su tu vianoce!!! :-DDD
OdpovedaťOdstrániťsona: smelo do toho;-)
OdpovedaťOdstrániťAhoj Anetka :)...kolkoze vyslo z jednej davky, pamatas sa este? chcela by som ako vianocny darcek pre dvoch. Myslis ze by stacila jedna davka, ako si napisala?
OdpovedaťOdstrániťurob radsej 2!
OdpovedaťOdstrániťRobila som presne podla receptu a su uplne naprd.Chutovo skvele ale vôbec sa nedaju tvarovat ani v mrazaku to dobre nestuhlo a v chladnicke sa v papierových košíčkoch roztekaju :-((
OdpovedaťOdstrániťto ma mrziii :-( aku cokoladu si pouzila???
Odstrániť