pondelok 14. novembra 2011

Šampiňóny na víne a zázvore s gnocchmi a šalviovým maslom

Raz za týždeň chodím na obed do vegetariánskej reštaurácie/jedálne Green Bar v Olomouci, v ktorej som odkukala aj tento nápad na gnocchi so šampiňónmi. Každý deň je úplne iná ponuka a za necelý rok, čo tam chodím, som tam ešte ani raz nevidela to isté jedlo. Tomu hovorím kreatívny kuchár! Keď pôjdete niekedy okolo, určite sa zastavte. Odporúčam!

Najlepšie jedlo, ktoré som tam doteraz jedla sú práve tieto šampiňóny s gnocchmi. Keď som ich tam jedla, ani som nedýchala a ani som neprežúvala, len som to hltala:-D Tak som sa pokúsila doma napodobniť tento recept a myslím, že sa mi to podarilo a chutilo to takmer rovnako.

V nasledujúcom recepte neuvádzam žiaden recept na gnocchi, pretože ten z Apetitu, podľa ktorého som postupovala ja, bol príšerný. Gnocchi sú taká talianska maturita, nie je to nič jednoduché a ani nič rýchle. Ja som pri tom skoro prišla o nervy. Preto ak sa vám nechce, kúpte si hotové gnocchi a ak sú gnochi pre vás výzva, vygooglite si nejaký recept alebo postupujte podľa receptu Marcela Ihnačáka, ten vraj funguje bez problémov (odkaz viď nižšie).
_______________________________________
/cca 6 porcií/
Šampiňóny na víne
- 1200 g šampiňónov
- 3 PL olivového oleja
- 300 ml dobrého červeného vína
- 1 cibuľa
- 1 bobkovy list
- 3 kopcovoté PL nastrúhaného zázvoru
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie
- kukuričný škrob na zahustenie (nemusí byť)
Gnocchi so šalviovým maslom
- cca 6 porcií hotových gnocchov (kúpite takmer v každom hypermarkete alebo supermarkete a už ich len uvaríte vo vriacej vode podľa návodu na obale) alebo domácich gnocchov (ak máte 2 hodiny voľného času a chuť pustiť sa do toho; skúste napr. tento recept podľa Marcela Ihnačáka na Food4Fun, je perfektne rozpracovaný)
- 150 g masla
- pol hrste šalviových lístkov

Šampiňóny umyte a nakrájaje na veľké kusy - na polovice, prípadne na štvrťky. Šampiňóny sa veľmi zdusia a potom už vôbec nebudú také veľké. Do veľkej a hlbokej panvice alebo hrnca dajte olej a opečte na ňom cibuľu do zmäknutia. Pridajte šampiňóny a pri stálom miešaní počkajte, kým sa aspoň o tretinu zdusia. Bude to trvať možno aj 10 minút a je dosť možné, že to budete musieť robiť na dva krát, lebo šampiňónov je naozaj veľa. Keď však budú šampiňóny hotové, bude z nich asi už len štvrtina z terajšieho objemu. Potom k šampiňónom pridajte zázvor, víno, bobkový list, soľ a čierne korenie. Nechajte variť asi 15 minút. Ak sa  vám bude zdať omáčka príliš riedka a nemáte nič proti zahusťovaniu, rozmiešajte si pár lyžičiek kukuričného škrobu v pár lyžiciach vody a za stáleho miešania prilejte ku šampiňónom. Pred podávaním nechajte postáť aspoň hodinu.

Maslo pomaly roztopte na slabom ohni a pridajte nasekanú šalviu. Odstavte z ohňa a polejte ním uvarené gnocchi.


Fuj, už nikdy nebudem skloňovať slovo gnocchi! Bol to pôrod napísať tento recept:-D Inak číta sa to /ňoki/, ak to ešte neviete.

23 komentárov:

  1. Jéééžiš, mňam, toto môžem, to vyskúšam,

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Anetka,tak toto si sa mi uuplne trafila do chuti...strasne sa uz tesim ako vyskusam,urcite este tento tyzden..dakujem♥

    OdpovedaťOdstrániť
  3. jeeej to som rada, ze ta to tak nadchlo! ale je to fakt dobrota, je to taka ta super chut, co sposobi v jedle cervene vino,,, presne ako pri coq au vin:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Varenie s víno obľubujem, šampiňóny tiež, takže túto časť určite vyskúšam. Tri hodiny na vlastnoručne pripravené gnocchi som už raz obetovala, takže o tom viem svoje a nikdy viac. Asi si to musí každý raz vyskúšať :).

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Receptík som chcela skúsiť, vrátane gnocchi, a to dokonca z bezlepkovej múky, ale aj majú s tým problém také profíčky ako Vy.....no nepotešili ste ma

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Anet, uz uvazujem, ze najblizsie uvarim priatelovi, on huby moze, len ma zaujimaju dve veci: ako si vymamila recept a ked sa maju huby nechat odstat, tak potom ich nanovo ohrievas alebo sa to je nastudeno?

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Tak tomuto sa hovorí naozaj pekný recept :-). Green Bar mám v OL tiež obľúbený, vždy si tam náramne pošmáknem! Asi si budem musieť čoskoro spraviť výlet :-). Maj sa krásne, Anetka!

    OdpovedaťOdstrániť
  8. toto niekedy vyskusam, vyzera to paradne!!

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Krásné, vážně jsou ty gnocchi tak strašné? :D Měla jsem je v plánu, ale asi nějak... padnou :D

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Anetka, takéto vegošské jedlá mám rada aj ja ;) A ďakujem za linkoš ku mne ;) Podľa Marcela mi to šlo celkom do pohody, i keď veru, rýchle varenie to veru nie je ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  11. kinga: vidim, ze mas rovnake zazitky:-D

    OdpovedaťOdstrániť
  12. ivana: ale ved kludne skus, mozno budes uspesnejsia:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  13. dora: recept som vymyslela sama a dufala som, ze sa bude chutovo podobat a podarilo sa:-) a potom to nanovo ohrievam.

    OdpovedaťOdstrániť
  14. katarina: jej ty tam tiez chodievas? :-) supeer

    OdpovedaťOdstrániť
  15. meg: tak niee, no ja ta nechcem vydesit, pokojne ich skus, mozno budes uspesna;-)

    OdpovedaťOdstrániť
  16. Anetka, tak túto dobrotu sme mali dnes na obed :) ... mala som úplne čerstvučké šampiňonky priamo zo "šampionárne" a gnocchi boli síce kupované, ale to šalviové maslo k nim pekne zapasovalo :))

    OdpovedaťOdstrániť
  17. janka, to som rada, ze chutilo ;-) aj ja som to varila akurat predvcerom a tiez som pouzila kupovane gnocchi a bolo to uplne super!

    OdpovedaťOdstrániť
  18. Anetka, šampiňóny sa podarili. Musela som síce použiť sušení zázvor a dojedli sme k ním žemľovú knedľu, ale aj takto to chutilo výborne. Ďakujem.

    OdpovedaťOdstrániť
  19. Anetka, ďakujem za tento netradičný recept, veľmi som si pochutila! Červené víno môžem a s obľubou ho používam aj pri varení, no robiť na ňom huby by ma veru nenapadlo.
    Robila som single porciu z 200g šampiňónov (a kupované gnocchi, no aspoň šalviu mám čerstvú, pestujem ju za oknom s inými bylinkami). Použila som viac cibule - polovicu veľkej červenej (hodí sa mi k červenému vínu). Dusila som to na víne o čosi dlhšie, asi 30 minút a to tak, že keď sa víno odparilo, niekoľkokrát som to podliala vriacou vodou, no len po troške, nech sa to nevarí, ale len dusí. Tá cibuľa sa pekne rozvarila a dokonale to zahustila, nebála by som sa jej použiť aj viac.
    Veselú Veľkú noc prajem!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. som stastna, ze ti jedlo tak chutilo! ja proste milujem tento recept.
      dakujem za mily komentar!

      aneta

      Odstrániť

Ďakujem za váš milý komentár!