nedeľa 16. marca 2014

Cheeseball

Opäť som po dlhšej dobe urobila cheeseball. Rozhodla som sa len apdejtnúť tento môj starší príspevok o cheeseball z roku 2011. Cheeseball je perfektné fingerfood: len si keksíkom oddžobnete trochu z cheeeseball a šup rovno do úst:-) 

Cheeseball je skladačka, ktorú si môžete upraviť podľa svojich chutí. Ako základ použite syr typu Philadelphia alebo Lučina a doplňte ho syrom s výraznou chuťou: napríklad syrom so zelenou plesňou alebo pikantným tvrdým syrom alebo parmezánom. A potom to už len stačí doladiť detailami ako napríklad cibuľka, citrónová kôra, orechy, bylinky alebo sladký komponent ako brusnice. 
___________________________________________
Toto je moja obľúbená zostava:
- 200 g syra typu Philadelphia alebo Lučina
- 150 g gorgonzoly
- 1 jarná cibuľka, nakrájana úplne najemno
- kôra z polovice citróna
- 3 PL sušených brusníc
- čerstvo mleté čierne korenie, soľ
- hrsť žeruchy
- slané sušienky

Gorgonzolu roztlačte vidličkou a dobre zmiešajte s Philadelphiou. Dobre zmiešajte s jarnou cibuľkou, citrónovou kôrou, brusnicami a dochuťte korením a soľou. Mokrými rukami vyformujte z hmoty guľu a položte ju do stredu servírovacieho taniera alebo misy. Posypte celú guľu žeruchou. Dookola nasypte vaše obľúbené slané sušienky.

Ako som už spomínala, do cheeseball sa úžasne hodia aj orechy a bylinky. V tejto mojej syrovej guli zo Silvestra 2011 síce nie sú brusnice, ale je tam petržlenová vňať a celá guľa je obalená vo vlašských orechoch:
Viac o Silvestri 2011 a viac receptov na párty jedlo nájdete tu

5 komentárov:

  1. Ahoj Anetka, len by ma zaujímalo, ako sa to je? nakrájať? rozšťuchať? :)
    Diana

    OdpovedaťOdstrániť
  2. idem to tam dopisat, mas pravdu, treba to tam doplnit:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ahoj Anetko, musím pochválit tvůj blog, jsi mi velkou inspirací. Cheeseball jsem dělala na oslavu narozenin a měl stejný úspěch, jako jsi psala :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Cheeseball je výborný. Robila som ho na oslavu menín a za chviľku ho nebolo. Dokonca sa ho nemohol dojesť ani manžel a ten kde zacíti hocijaký plesňový syr okamžite rezignuje. Pri výrobe ovoňal a hovorí "no toto jesť určite nebudem". Ale zo slušnosti k mojej snahe ochutnal a mal to spočítané :)
    Spravila som také meninové menučko ala anetka z viacerých tvojich receptov a na konci sme sa nevládali pohnúť :)Robila som aj bagetu s bylinkovým maslom a veľmi dobre chutila s cheesebalom :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za váš milý komentár!