sobota 28. januára 2012

Gravlax alebo jednoducho marinovaný losos s horčicovým dresingom podľa Marcela Ihnačáka (zážitok na celý život)

Klobúk dole. Toto jedlo je epochálna záležitosť.
Na úvod malé náučné okienko: 
Gravlax (poangličtený názov), gravad lax (švédsky), gravad laks (dánsky), gravlaks (nórsky a dánsky), graavilohi (fínsky), graavilõhe (estónsky) alebo graflax (islandsky) je jedlo pozostávajúce zo surového lososa, ktorý sa marinuje v soli, cukre a kôpre. Zvyčajne sa podáva nakrájaný na tenké plátky ako chuťovka spolu s horčicovým dresingom a chlebom. Koniec múdrych rečí. Wikipédii ďakujeme.

Milí čitatielia tohto blogu, 
jedla som už kadečo. Keď v živote zjete kadečo, už vás máločo prekvapí. Gravlax ma ale prekvapil viac ako som čakala. Ono je to v princípie strašná blbosť, nič sa nemusí variť a ani pri tom nemusíte stáť pol dňa, ale výsledok je neuveriteľný. Ak ste gravlax ešte nejedli, pustite sa do toho a napíšte mi vaše dojmy. Ak budete cítiť, že o tom chcete napísať aj zamilovanú básničku, úplne vám rozumiem. Urobte gravlax len tak pre seba a s nikým sa nedeľte:-), alebo ho urobte ako chuťovku pre návštevu, pred ktorou chcete zamachrovať, alebo urobte gravlax ako raňajky pre niekoho, koho máte na celom svete najradšej. Potom sa už len postavte na vyvýšené miesto, privrite viečka a nechajte ostatných, nech vám skladajú vďaky a chvály.

utorok 24. januára 2012

Šošovicové karí

Ďalší dôkaz, že tie najjednoduchšie veci bývajú najlepšie. Šošovicové karí je taká tá blbosť, či vás stojí málo peňazí aj času a pritom je to obrovská dobrota, ktorej sa neviete dojesť. Dokonalé comfort food.

piatok 20. januára 2012

Rýchle čínske kuracie špízy piatich vôní so zeleninovými stuhami

Tieto špízy sú vďaka exotickému koreniu piatich vôní úžasne aromatické a vďaka pečeniu v rúre sú bez akéhokoľvek ďalšieho pridaného tuku. A ak ich budete jesť len so šalátom a bez ryže, máte z toho parádnu a zároveň aj diétnu večeru.

pondelok 16. januára 2012

Mini pavlova s mangom a kandizovaným zázvorom


Si tak vravím, že tá pavlova je jedna z najlepších dezertov vôbec...

Nápad na pavlovu s mangom a zázvorom mám od Rachel Allen. Trošku som sa tej kombinácie bála, ale úplne neoprávnene. Bola to úplna dokonalosť chutí!

utorok 3. januára 2012

Moja roztopašná silvestrovská párty

Všetky doterajšie mnou organizované párty dopadli rovnako. Nikto sa neožral, lebo sa každý prežral. Lebo že vraj som nachystala strašne dobré jedlo. Niečo na tom bude:-)
Upiekla som dva plechy cibuľového koláča s fetou a čiernymi olivami a aj tak bolo málo. Zjedol sa ako prvý. Všetci vzdychali a ochkali. Úplne chápem, je to totižto úplná bomba. Recept nájdete tu.
Recept na kávovo-banánové mufinky som viac-menej vymyslela sama. Napečené ich máte za pol hodiny aj s umytím riadu a chutia super. Niet o čom. Recept nájdete tu. 
V mojom vesmíre neexistuje párty bez pepermintových brownies. Traja hostia mi ešte pred párty pripomínali, aby som ich naozaj nezabudla upiecť. Pre istotu som upiekla dva plechy. Recept na túto moju srdcovú záležitosť nájdete tu.
Medové kuracie stehná so zázvorom spolu s obrovskou misou pečených zemiakov boli parádne! Mňaaam! Recept nájdete tu.
Na cheeseball som sa chystala už dávno. Podarila sa na jednotku a všetkým veľmi chutila. Dokonalé! Recept nájdete tu.
 Orangina, lebo Orangina je the best.
Mini ríbezľové cheesecaky, rýchlovka s veľkým efektom. Recept nájdete tu.

Téma párty nebola presne stanovená, dôležité len bolo dať si na seba niečo zábavné a strelené. Ja som si preto zaobstarala čelenku s obrovskou labuťou, umelé zelené pierkové riasy, ktoré som si kúpila v lete v Londýne v Cyberdog, náhrdelník s nápisom hovno, prsteň so ženským pohlavným orgánom, náramok s nápisom Team Edward, sushi náušnice, ktoré mi vyrobila Barča a na predlaktie som si dala tetovačku smrťožrútov z Harryho Pottera. No a takejto vyparádenej:-D mi ešte urobila Barča ešte aj úžasný účes v tvare mašličky. No nekúp to!!!
A ide sa oslavovať!