štvrtok, 30. apríla 2015

Klasický britský nákyp z čerstvých i údených rýb a zemiakovej kaše


Klasický britský fish pie som prvý krát vyskúšala len nedávno. Je to pohodové domáce jedlo, ktoré chutí  každému!

Ono je to ako s kapustnicou. Variácií je milión. Niektorí dávajú do rybacieho koláča aj cibuľu alebo vajíčka na tvrdo. Do niektorého ide bešamel, do niektorého sa len naleje smotana. Moja verzia je spojením viacerých receptov, ktoré som doposiaľ odskúšala. Nápad prifarbiť zemiakovú kašu kurkumou odkukala moja mama od Zdeňka Pohlreicha, ale vy tento krok samozrejme môžete vynechať.

____________________________________________
Ingrediencie na 6 porcií:
Na zemiakovú vrstvu:
- cca 1200 g zemiakov
- 1 zarovnaná ČL nastrúhaného muškátového orieška
- soľ
- 100 ml mlieka
- 2 PL masla alebo olivového oleja
- 1 zarovnaná ČL kurkumy (nemusí byť)
- 5 PL mrazeného hrášku alebo najemno nasekané 2 jarné cibuľky (nemusí byť)
Na vrstu rýb a zeleniny:
- cca 800 g očistených rybích filetov; odporúčam 600 g čerstvých rýb + 200 g údených (my sme použili čerstvého lososa a údeného a čerstvého ostrieža)
- 2-3 mrkvy
- 1 pór
- dve hrste petržlenovej vňate alebo kôpru
Na bešamel:
- 3 PL masla
- 2 kopcovité PL hladkej múky
- 600 ml plnotučného mlieka
- 1 ČL nastrúhaného muškátového orieška
- kôra a šťava z 1-2 citrónov
- 2 štedré ČL horčice
Na dokončenie:
- 2 veľké hrste strúhaného syra

1. Dajte variť zemiaky. Rúru predhrejte na 200 stupňov. Nachystajte si 6 menších zapekacích misiek alebo jednu veľkú.

2. Zatiaľ umyte a osušte rybu. Nakrájajte ju na kocky. Očistite mrkvu a pór. Mrkvu nastrúhajte na hrubom strúhadle a pór nakrájajte najemno. Nasekajte petržlen, resp. kôpor. Na dno zapekacích misiek rovnomerne rozdeľte rybu, mrkvu, pór, pridajte trochu soli a posypte nasekanými bylinkami.

3. Uvarte si bešamel. V hrnci s hrubým dnom rozpustite maslo a pridate múku. Opekajte cca 2-3 minúty a potom za stáleho miešania kovovou metličkou prilievajte postupne studené mlieko. Keď vznikne hustá omáčka, odstavte ju zo sporáka. Pridajte trochu soli, muškátový oriešok, citrónovú kôru i šťavu a horčicu. Dobre zamiešajte a rozdeľte ochutený bešamel do zapekacích misiek na vrstvu zeleniny a rýb. 

4. Keď sú zemiaky uvarené, sceďte ich a pridajte k nim muškátový oriešok, soľ, mlieko a maslo, prípadne olej. Pre krajšiu farbu môžete pridať aj kurkumu. Pomocou mixéra urobte zemiakové pyré. Ak chcete, vmiešajte varechou i hrášok alebo jarnú cibuľku. Pyré navrstvite do každej zapekacej misky. Na záver posypte nastrúhaným syrom. 

5. Pečte cca 30-40 minút.

6 komentárov:

  1. Mnam to musim vyskusat. Vyzera to velmi dobre. Zboznujem jedla zo zapekacich misiek :).

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Dnes som urobila na obed tvoj rybaci kolac. Bolo to vazne dobre.
    Inak ja moc zemiakovu kasu nemusim. Ale takato verzia s kurkumou a muskatovym orieskom je jednoznacne najlepsia. Vazne mi chutila. To sa este nestalo.
    Dakujem za dorby recept aj na dobry obed aj na dobru zemiakovu kasu. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To ma teší!!! Ja osobne dávam toho muškátového orieška naozaj veľa, zbožňujem ho :-)

      Odstrániť
  3. Hahahahah ja tiez. Nerozumiem ked je v recepte na hocico napisane: 1 lyžička muskatoveho oriesku.... hahahahahah ja struham struham a struham o sto sest. u mna je to skor jedna lyzica a skor kopcova :D.

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za váš milý komentár!