Pamätáte si na moju ananásovo-kokosovú vrstvenú pavlovu? Bola tak skvostná, že som odvtedy robila aj kakaovo-čerešňovú verziu a aj kokosovo-citrónovú. Je to ako závislosť. Ja by som ju až tak často nepiekla, ale moji hostia si to vyžadujú a ja neviem povedať nie :-) Túto kombináciu pomaranča s malinami považujem za nesmierne vydarenú, pretože už mám na tejto torte otestované, že pomaranč a maliny sú veľkí kamaráti.
Ak nechcete robiť vrstvenú bezé tortu, môžete urobiť aj klasickú jednoposchodovú - čiže Pavlovu. Napríklad ríbezľovú alebo karamelovú s karamelizovanými orieškami alebo jednotlivé menšie pre každého hosťa, ako napríklad tieto s mangom a kandizovaným zázvorom.
1. Rúru dajte vyhriať na 140 stupňov. Bielky šľahajte pri nízkych otáčkach mixéra tak dlho, kým nebudú úplne pevné. Sneh musí po vytiahnutí mixéra tvoriť špičky. Potom postupne pridávajte cukor a šľahajte aby bol sneh opäť tuhý, lesklý a zároveň bez bublín. Cukor musí byť úplne rozpustený (chyťte sneh medzi prsty a ak necítite kryštáliky, tak je to fajn). Potom pridajte maizenu a ocot a ešte minútu šľahajte. Na záver vmiešajte kokos špachtľou alebo veľkou varechou.
Ak nechcete robiť vrstvenú bezé tortu, môžete urobiť aj klasickú jednoposchodovú - čiže Pavlovu. Napríklad ríbezľovú alebo karamelovú s karamelizovanými orieškami alebo jednotlivé menšie pre každého hosťa, ako napríklad tieto s mangom a kandizovaným zázvorom.
____________________________________________
Korpus:
- 5 bielkov
- 280 g jemného krupicového cukru
- 2 ČL kukuričného škrobu (maizeny), preosiatého
- 2 ČL bieleho vínneho octa
- 90 g strúhaného kokosu
Pomarančový krém /orange curd/:
- 90 g strúhaného kokosu
Pomarančový krém /orange curd/:
- 1 pohár (t.j. zhruba 300-400 ml) orange curd (receptov naň nájdete na Internete neúrekom, ja som robila podľa tohto)
Na dokončenie:
- 400 ml smotany na šlahanie
- 4-5 hrstí malín
Na dokončenie:
- 400 ml smotany na šlahanie
- 4-5 hrstí malín
1. Rúru dajte vyhriať na 140 stupňov. Bielky šľahajte pri nízkych otáčkach mixéra tak dlho, kým nebudú úplne pevné. Sneh musí po vytiahnutí mixéra tvoriť špičky. Potom postupne pridávajte cukor a šľahajte aby bol sneh opäť tuhý, lesklý a zároveň bez bublín. Cukor musí byť úplne rozpustený (chyťte sneh medzi prsty a ak necítite kryštáliky, tak je to fajn). Potom pridajte maizenu a ocot a ešte minútu šľahajte. Na záver vmiešajte kokos špachtľou alebo veľkou varechou.
2. Na dva plechy rozprestrite papiere na pečenie si nakreslite na každý plech 2 kruhy o veľkosti dezertného tanierika (môžete ho rovno obkresliť ceruzkou). Nechajte medzi kruhmi aspoň 2 cm priestoru, lebo korpusy trochu napuchnú. Sneh rozotrite rovnomerne do všetkých 4 kruhov. (Na fotke vidíte, že moja torta má iba 3 poschodia, pretože som sa rozhodla urobiť iba dvojtretinovú dávku a urobila som len 3 kruhy. Výhoda bola, že sa mi všetky tri kruhy zmestili na jeden plech.)
3. Plechy vložte do rúry a pečte 1 hodinu. Počas tejto prvej hodiny rúru neotvárajte! Po hodine plechy vymeňte a pečte ešte 20 minút. Potom rúru vypnite, pootvorte dvierka a bezé v nej nechajte dosušiť, kým úplne nevychladne (to môže trvať aj 3 hodiny).
4. Cca 1-3 hodiny pred podávaním vyšľahajte smotanu na šľahanie. Na servírovací tanier položte prvý korpus, natrite ho štvrtinou citrónového krému a štvrtinou šľahačky. Potom ho priklopte ďalším korpusom a opäť ho natrite krémom a šľahačkou. Postup zopakujte ešte 2x.
5. Dezert dajte na 1-3 hodiny do chladničky. Tam síce trochu zvlhne, ale bude sa o niečo lepšie krájať. (Kebyže tortu podávate hneď, jej krájanie a porcovanie by bol boj.)
5. Dezert dajte na 1-3 hodiny do chladničky. Tam síce trochu zvlhne, ale bude sa o niečo lepšie krájať. (Kebyže tortu podávate hneď, jej krájanie a porcovanie by bol boj.)
Ahoj Anetka, chcem sa spytat, ak chcem robit tuto torticku o priemere 30cm ako si mam rozpocitat mnozstvo surovin?
OdpovedaťOdstrániť