Vendula prišla s nápadom, nech si upečieme žemľovku. Hneď som súhlasila, pretože rada skúšam nové veci a hoci vám to príde asi bizarné, pre mňa je žemľovka niečím úplne vzdialeným. Jedla som ju pár krát v školskej jedálni a možno pár krát u niekoho doma. Moja mama a ani moja stará mama ju nikdy nerobievali.
Našli sme veľa receptov a nápadov na žemľovky a nevedeli sme sa rozhodnúť, ktorú upiecť. Napokon sme sa rozhodli upiecť dve. Táto so šialenene vyzerajúcou kombináciou arašidov a jahôd bola našim prvým pokusom. Nevedela som čo očakávať - na jednej strane milujem arašidové maslo, na druhej strane mi táto Američanmi obľúbená kombinácia arašidového masla a džemu znie podozrivo. Obávala som sa ale zbytočne, pretože výsledok bol fenomenálny. Bola som naozaj prekvapená. Nielenže je to blbuvzdorný recept, ale chutí skutočne dokonale. Je to proste zážitok. A tá krusta z cukru a škorice na povrchu! Wow.
A tu si ešte pozrite výsledok nášho druhého žemľovkového pokusu - žemľovka s karamelizovanými banánmi a rumom.
Ja viem, že tento recept je aj na webstránke Alberta a bol aj zverejnený v novembrovom Apetite 2013, ale jednoducho vám ho sem musím prepísať. Tento recept musím zachovať, aby som naň nikdy nezabudla a mala ho vždy poruke :-) Mimochodom, v mojom recepte sú trošku väčšie množstvá arašidového masla a džemu oproti pôvodnému receptu, pretože to moje srdce považuje za správne :-D
________________________________________A tu si ešte pozrite výsledok nášho druhého žemľovkového pokusu - žemľovka s karamelizovanými banánmi a rumom.
Ja viem, že tento recept je aj na webstránke Alberta a bol aj zverejnený v novembrovom Apetite 2013, ale jednoducho vám ho sem musím prepísať. Tento recept musím zachovať, aby som naň nikdy nezabudla a mala ho vždy poruke :-) Mimochodom, v mojom recepte sú trošku väčšie množstvá arašidového masla a džemu oproti pôvodnému receptu, pretože to moje srdce považuje za správne :-D
Ingrediencie:
- 8 veľkých plátkov bieleho toastového chleba
- 4 veľké PL arašidového masla (cca 90 g)
- 4 veľké PL jahodového džemu (cca 110 g)
- 4 veľké PL rozpusteného masla
- 250 ml smotany na šľahanie
- 80 ml mlieka
- 2 vajcia + 1 žĺtok
- 50 g krupicového cukru
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 3 PL hnedého cukru
- 1 zarovnaná ČL mletej škorice
1. Rúru predhrejte na 200 stupňov. Rozložte si pred seba plátky chleba. Štyri natrite arašidovým maslom a 4 natrite džemom. Každý jeden arašidový toast spojte s jedným džemovým, takže vám vzniknú 4 sendviče. Každý sendvič potom po oboch vonkajších stranách potrite rozpusteným maslom. Každý sendvič potom dva krát šikmo prekrojte, aby vám vznikli 4 malé trojuholníčky. Trojuholníčky potom poukladajte do zapekacej misy.
2. V miske metličkou zmiešajte smotanu, mlieko, vajcia, žĺtok a vanilkový extrakt. Zalejte nimi rovnomerne sendviče v zapekacej mise.
3. Žemľovku posypte po povrchu hnedým cukrom a škoricou. Pečte cca 40 minút.
To vypadá geniálně! Už se těším až se vrátím do Čech a budu moct zase vařit a péct :-)
OdpovedaťOdstrániťPotom daj vediet, ci chutilo ;-)
OdstrániťDoporucuji do zemlovky dat i med :) jinak Toto je super recept
OdpovedaťOdstrániťdik za tip! ;-)
Odstrániť