streda 29. júna 2016

Rýchla a svieža mexická polievka so syrovou tortillou (moja srdcovka)

Do tejto polievky som sa úplne zamilovala. Jednak je to 25-minútová bleskovka a taktiež obsahuje moje obľúbené avokádo a koriander. V diétnejšej verzii si ju užite len tak samotnú, ale ak kalórie neriešite, odporúčam k nej urobiť úžasné chrumkavé syrové tortilly. 

streda 22. júna 2016

Shakshuka či menemen: rýchle letné vajíčka s chuťou Blízkeho východu

„Anetka, to čo je za jedlo?“
„To je také... také... turecké lečo.“
:-)
Na Veľkú Noc som chcela rodičov zobrať na nejaký dobrý brunch a natrafila som na Meyan, turecké bistro s krásnym interiérom a skvelými recenziami. Práve tam som po prvý krát spoznala menemen a zistila som, ako štipka rímskej rasce vie dostať také "lečo" do úplne iného levelu.
Doma som si o tom trošku googlila a zistila som, že toto jedlo sa v menších obmenách objavuje v takmer celom Blízkom východe. Napríklad v tureckom menemene, ako môžete vidieť na obrázku vyššie, sa vajíčka zmiešajú so zeleninou dokopy, takže to napokon vyzerá skutočne ako také lečo. V shakshuke, čo je izrealská verzia, sa vajíčka nechávajú vcelku, ako vidíte na mojom prvom obrázku. Či to už urobíte tak či onak, určite si pochutíte! ;-)

utorok 14. júna 2016

Šatôčky s marcipánom a marhuľami alebo slivkami

Už v predchádzajúcom článku som vám spomínala, že sme oslavovali päťdesiate narodeniny mojej mamy. Jedným z dezertov boli tieto fantastické marhuľové šatôčky. Recept našla mama v Apetite, kde použili slivky a škoricu. Chuťovo musia byť božské, my sme sa ale rozhodli byť sezónni a použili sme marhule. Z časových a praktických dôvodov ich nakoniec piekla mamina kamarátka a podarili sa jej naozaj dokonale. Recept z Apetitu vraj úplne nefungoval a tak vám sem napíšem upravenú verziu, ktorá je už blbuvzdorná.

sobota 11. júna 2016

Ako zorganizovať oslavu, aby všetko šlo hladko: 22 rád na základe mojich skúseností

Source: http://marrllla.tumblr.com/post/131007343368/enjoycolorfullife-gypsealife

Už dlho sa snažím prísť na to, ako zorganizovať párty tak, aby všetko nejak zázračne fungovalo, aby sa na poslednú chvíľu nič neskomplikovalo, aby som si nevymýšľala príliš komplikované a nezmyselné jedlá a najmä - aby som sa čo najviac mohla počas samotnej oslavy v pokoji baviť s hosťami, užívať si to a nebehať splašene do kuchyne každých päť minút.

Nasledujúci návod zahŕňa všetky tipy, ktoré mi napadli a samozrejme nie všetky sú relevantné k všetkým typom osláv. Ale či už chystáte malé posedenie s kamarátmi, slávnostný obed alebo veľkú rodinnú oslavu, verím, že vám môj zoznam bude nápomocný. Často uvádzam banality, ale už som zažila a aj zorganizovala veľa osláv, kde aj tieto na prvý pohľad banality neboli vyriešené. Takže sem s nimi!

nedeľa 5. júna 2016

Špagety s bleskovým olivovým pestom (recept na horúce letné dni, keď chcete pri sporáku stáť čo najmenej)

Blížia sa tie horúce dni, keď vydržať pri rozpálenom šporáku bude peklo. Preto si už teraz chystám repertoár rýchlych jedál, s ktorými nebude veľa starostí. Tento jednoduchý recept si nás úplne získal a bude u nás určite častá letná večera:-)
__________________________________
Ingrediencie na 2 porcie:
- 250 g sušených cestovín alebo cca 350 g čerstvých (Ja som použila čerstvé bigoli a je to fakt rozdiel! Odporúčam rozhodne použiť hotové kupované čerstvé cestoviny, ak máte tú možnosť.)
- soľ
- 1 plechovka, resp. sklený pohár kvalitných čiernych olív, napr. kalamata (ale pokojne to môžete urobiť i zo zelených)
- 1 strúčik cesnaku
- 6-7 sardelových/ančovičkových filetov; vegetariáni a vegáni ich môžu nahradiť kaparami (alebo môžete použiť aj aj a kúpiť si tieto sardelové očká s kaparami a použiť presne jednu celú plechovku)
- olivový olej
- 2 PL balsamikovej redukcie, prípadne klasického balsamicového octa
- čerstvo mleté čierne korenie
- čili (ak chcete)
- 2 štedré hrste bazalkových lístkov
- 1 veľká paradajka nakrájaná na malé kocky alebo hrsť cherry paradajok
- 4 PL nastrúhaného parmezánu

1. Do veľkého množstva osolenej vriacej vody vsypte cestoviny a uvarte ich al dente.

2. Zatiaľ odkôstkujte olivy, vhoďte ich do mixéra a pridajte aj sardelky a cesnak. Prilejte 2 PL oleja zo sardeliek, 2 PL olivového oleja a balsamicovú redukciu. Nameľte do mixéra rochu čierneho korenia a podľa odvahy pridajte aj čili.. Všetko zmixujte; nemusí to byť úplne dohladka. 

3. Bokom nasekajte bazalku a pridajte ju k pestu. Zmiešajte pesto s bazalkou, parmezánom a aj s paradajkou.

4. Uvarené cestoviny sceďte a ihneď premiešajte s pestom a podávajte.