piatok 16. januára 2015

Keksíky s ríbezľovou náplňou a bielou čokoládou

Motýlikové sušienky spájané ríbezľovým krémom a poliate bielou čokoládou sú ideálne chutné, ideálne krásne a tak akurát na hranici gýča. Pôvodne mali byť určené pre malé slečny a detské oslavy. Keďže v tom čase som nemala poruke žiadnu mladú slečnu a ani detskú oslavu, moje keksíky testovali dospelí. Motýliky nemotýliky, bez hanby mali iskričky v očiach a pobili sa o ne.
Ak aj vy máte chuť na dačo ovocné, farebné a veselé, tak smelo do pečenia ríbezľových keksíkov! Môžete experimentovať a namiesto ríbezlí použiť napríklad maliny alebo čučoriedky. 

štvrtok 15. januára 2015

streda 14. januára 2015

Úžasný mrkvový šalát s dresingom z pomaranča a rímskej rasce podľa Gordona Ramsayho

Gordon Ramsay ma nijako príliš neoslovil, až kým som neuvidela jeho seriál Home Cooking. Prezentuje jednoduché jedlá pre každodenný život, ktoré však vždy majú v sebe niečo nové a neokukané. V dieli, v ktorom chystá jedlá na piknik, pripravuje i tento skvelý šalát, ktorý ma zaujal hneď z viacerých dôvodov. Jednak je práve teraz preň ideálna sezóna, taktiež ma nadchýna sexi kombinácia pomaranča a rímskej rasce a napokon je na ňom úžasne praktické to, že vydrží v chladničke i viac dní, čo je pri bežnom šaláte z hlávkového šalátu či paradajok samozrejme nemožné. 

pondelok 12. januára 2015

Indické kura s kuskusom, moja obľúbená klasika


Ide o jednoduché jedlo, ideálne na papučové večery, keď sa vám nechce nič riešiť a chcete sa len šťastne najesť. U nás doma je tento recept obľúbenou klasikou a nedáme naň dopustiť;-)

pondelok 1. decembra 2014

Kokosová bábovka s limetkovou polevou

Zatiaľ najvydarenejšia bábovka, akú som kedy piekla. Vláčna, nadýchaná a pritom maslová a poctivá. Chutila skvele aj po štyroch dňoch. A ak nemáte chuť na kokos, odporúčam túto pomarančovú ;-)

Cestoviny s pikantnou tekvicou a salsicciou

A takto vyzerajú v prípadnej vegetariánskej verzii:
So señorom nejeme bravčové mäso. Občas sa však nájdu výnimky a jednou z nich je salsiccia, talianska klobása zo surového bravčového mäsa s feniklom. Zamilovali sme sa do nej v jednej berlínskej talianskej reštaurácii a následne sme si ju užívali aj v lete na Sicílii. Snažila som sa všemožne nájsť v Berlíne obchody, kde majú na predaj čerstvú salsicciu a našla som až 4 rôzne predajne, kde ju vyrábajú pár dní v týždni. Teraz si ju už môžeme vychutnávať aj doma. Napríklad v takýchto cestovinách. 

nedeľa 30. novembra 2014

Kimchi, moja prvá fermentácia

A tu je výsledok po 6 dňoch:
Moja stará mama sa mi raz priznala, že keď ide po záhrade okolo výbehu pre sliepky, tak sa pozastaví, prihovorí sa sliepkam, vezme si ich na ruky, pohladká ich a ide ďalej. A pri takej istej činnosti som pristihla aj ja seba, keď som si naložila svoje prvé kimchi. Pozerala som sa celé dni ako krásne kvasí a mení sa. Občas som tú fľašu pohladkala, usmiala som sa, pretrepala som ju a šla som ďalej. Lásku proste nezastavíš.

Kimchi som ochutnala doposiaľ v troch rôznych kórejských reštauráciach a postupne mi veľmi zachutilo. Naozaj len postupne, lebo po prvom ochutnaní som mala dosť rozpačité dojmy :-D Urobiť si domáce kimchi ma absolútne nadchlo. Jednak je veľmi zdravé a hlavne sa mi takéto fermetované a jemne pálivé jedlo veľmi hodí na studené jesenno-zimné počasie. A pozajtra si idem naložiť už svoju druhú várku, lebo tú prvú som už celú zjedla! :-D

sobota 15. novembra 2014

Chuťovka na párty: Pečený syr s bielou plesňou a korenenými orechami

Toto je dôkaz toho, že tie najlepšie veci sú zároveň tie najjednoduchšie. Minulý víkend sme mali 7-člennú párty a ja som dva dni chystala jedlo. Ako chuťovku na úvod som pripravila tento pečený syr, ktorý som urobila viac menej na počkanie. Mal oveľa väčší úspech ako všetky ostatné jedlá, s ktorými som sa prplala hodiny :-D

Na fotke je syr ešte pred pečením, pretože mi bolo jasné, že po upečení ho už nestihnem odfotiť. Predhrejte si rúru a akonáhle sa všetci hostia dostavia, dajte syr do rúry a za 5 minút môžete servírovať! Odporúčam k nemu dať rôzne typy tvrdšieho pečiva, ktorým sa bude dobre naberať roztopený syr.

štvrtok 13. novembra 2014

Sýta zeleninová polievka s údenou slaninkou a krúpami pre zahriatie a pokoj na duši :-)

Od detstva som závislá na klasickej zeleninovej polievke s jačmennými krúpami. Pravidelne si varím jej rôzne variácie. Pre mňa je to to najväčšie comfort food, čo môže byť. A táto verzia sa mi páči obzvlášť. Tá trocha slaniny (v mojom prípade údená šunka) spôsobí jemnú údenú chuť a už to ani zďaleka nie je klasická zeleninová polievka. Taktiež som pyšná, že som našla spôsob ako použiť vo varení kel a súčasne nevyprodukovať sivastú hmotu a puch v kuchyni. Totižto keď sa kel dlhšie varí, zosivne a nadobudne svoju špecifickú chuť - pre niektorých pachuť. Tým, že som ho tentokrát varila len minútu, zostal krásne celistvý, zelený a jeho chuť nijako neprebila ostatné ingrediencie.