Tento koláč sa robí z "naslepo" pečeného korpusu, ktorý je trochu prplačka, ale nie je to nič náročné:)
__________________________________________
Ingrediencie:
- 200 g hladkej múky
- 50 g jemnej polenty (ak nemáte, nahraďte ju 50 g múky)
- 140 g masla
- 50 g nastrúhaného parmezánu
- 6 vajec + 2 žĺtky
- 400 ml smotany na šľahanie (Ak by sa s tým vaše svedomie nevysporiadalo, dajte smotanu na varenie, ktorá má oveľa menej percent tuku. Ja som to tak urobila!)
- soľ, čerstvo mleté čierne korenie alebo korenie štyroch farieb
- lístky z hrsti tymiánových vetvičiek
- 150 g údenej šunky nakrájanej na plátky
- 100 g sušených paradajok
- poriadna hrsť rukoly
- ako pomôcku pri pečení naslepo: 1 kg strukovín, najlepšie fazule
1. Múku, polentu, maslo a štipku soli spracujte na drobeničku. Pridajte parmezán, 1 vajce, 2 PL studenej vody a všetko dobre vymieste na hladké cesto. Cesto zabaľte do fólie a dajte na 30 minút chladiť.
2. Poprášte si dosku polentou alebo hladkou múkou a cesto vyvaľkajte na 6 kruhov (ak idete robiť koláč do šiestich foriem o priemere 10 cm) alebo na jeden veľký kruh (ak robíte koláč do veľkej koláčovej formy). Ak chcete, vyložte formu / formy papierom na pečenie. Kruh cesta preneste do formy, pekne upravte, orežte okraje a dajte opäť do chladničky na 30 minút.
3. Rúru predhrejte na 200 stupňov. Cesto popichajte vidličkou. Na cesto dajte papier na pečenie a doňho rovnomerne nasypte strukoviny, aby cesto počas pečenia zaťažili. Pečte 10 minút a potom bez záťaže ešte 5 minút. (Strukoviny si odložte bokom a môžete ich používať aj naďalej pri ďalších pečeniach naslepo.)
4. Teplotu v rúre znížte na 180 stupňov. Zvyšné vajcia a žĺtky dobre prešľahajte so smotanou, soľou, korením a tymiánom. Na cesto poukladajte šunku, paradajky a rukolu a zalejte vaječnou zmesou. Pečte cca 25-30 minút, aby náplň stuhla.
2. Poprášte si dosku polentou alebo hladkou múkou a cesto vyvaľkajte na 6 kruhov (ak idete robiť koláč do šiestich foriem o priemere 10 cm) alebo na jeden veľký kruh (ak robíte koláč do veľkej koláčovej formy). Ak chcete, vyložte formu / formy papierom na pečenie. Kruh cesta preneste do formy, pekne upravte, orežte okraje a dajte opäť do chladničky na 30 minút.
3. Rúru predhrejte na 200 stupňov. Cesto popichajte vidličkou. Na cesto dajte papier na pečenie a doňho rovnomerne nasypte strukoviny, aby cesto počas pečenia zaťažili. Pečte 10 minút a potom bez záťaže ešte 5 minút. (Strukoviny si odložte bokom a môžete ich používať aj naďalej pri ďalších pečeniach naslepo.)
4. Teplotu v rúre znížte na 180 stupňov. Zvyšné vajcia a žĺtky dobre prešľahajte so smotanou, soľou, korením a tymiánom. Na cesto poukladajte šunku, paradajky a rukolu a zalejte vaječnou zmesou. Pečte cca 25-30 minút, aby náplň stuhla.
Teda, tento kolac je presne podla mojej chuti!!! Vyzera uzasne...
OdpovedaťOdstrániťmnam-mnam..vyzera supis!!!!:)
OdpovedaťOdstrániťtak toto vyzera absolútne dokonalo!!!!
OdpovedaťOdstrániťkrásny, a určite vynikajúci...
OdpovedaťOdstrániťsuper..takéto koláčiky mám rada..určite je alebo bol výborný
OdpovedaťOdstrániťMňam. to je presne to čo mám rada...aj ked doma by mi povedali že púpavu jest nebudú :-) ale práve preto mám menšiu formu len a len pre mňa
OdpovedaťOdstrániťdakujem za mile komentare, vazim si to!:-)
OdpovedaťOdstrániťje to fakt yummi! (aj keď tučné pretučné:) sáčok so "záťažovou" fazuľou vyťahujem z kredenca dosť často :D jednu smotanu na varenie nahradím buď bryndzou alebo fetou
OdpovedaťOdstrániť