Recept na túto tortu našla moja mama ešte pekne dávno v nejakom bežnom časopise, myslím, že to bolo Plus 7 dní alebo také niečo:-D Vtedy ju piekla isto aspoň 3krát. Potom sme na ňu na dlhú dobu zabudli. Nastal čas na jej comeback.
______________________________________________
Ingrediencie:- 450 g mrazeného lístkového cesta
- 1 žĺtok
- 4 PL sekaných orechov (lieskových/mandlí)
- 1 PL kryštálového cukru
- 50 g horkej čokolády
- 1 veľký višňový kompót
- 2 zarovnané PL maizeny
- 2 PL práškového cukru
- 500 ml smotany na šľahanie
- 3 balíčky vanilkového cukru
- práškový cukor na posypanie
1. Cesto necháme rozmraziť, rozdelíme napoly, na pomúčenej doske rozvaľkáme na 2 pláty. Pomocou okraja tortovej formy alebo taniera vyrežeme 2 kruhy. Prenesieme oba opatrne na plech. Jeden potrieme rozšľahaným žĺtkom, posypeme orechmi, kryštálovým cukrom a rozkrojíme ho na 8 alebo 12 trojuholníkov. Oba pečieme 10-15 minút pri 200 stupňoch.
3. Kompót zlejeme, šťavu zachytíme do misky. Višne odkôstkujeme a 8 alebo 12 pekných višní si odložíme bokom. Maizenu nahladko vymiešame s 6 PL višňovej šťavy. Zvyšnú šťavu s 2 PL cukru necháme zovrieť, prilejeme maizenu a krátko necháme prevrieť. Vmiešame višne a necháme trochu vychladnúť. Okolo čokoládou potretého kruhu cesta urobíme tesnú zábranu z papiera na pečenie. Višňový puding navrstvíme na čokoládové cesto. Necháme úplne vychladnúť spolu s papierovou zábranou.
4. Smotanu vyšľaháme s vanilkovým cukrom. (Môžeme použiť aj stužovač.) Na višne rozotrieme šľahačku. Odložené višne pravidelne porozkladáme po obvode a na ne položíme trojuholníčky orechového cesta (ako na obrázku). Posypeme práškovým cukrom.
zavidím tvým kamarádkám, já bych u tebe byla pečená vařená a jedla u tebe všechno to dobré jídlo :) miluju takové dobroty! a tvé dobroty vypadají obzvlášť dobře!
OdpovedaťOdstrániťeM: jeej dakujem:-)))
OdpovedaťOdstrániťDortík vypadá skvěle a přitom jednoduše! To musím vyzkoušet!!!
OdpovedaťOdstrániťvyzerá úžasne, určite vyskúšam. akú veľkú formu si použila?
OdpovedaťOdstrániťandrea
Ire: dakujem a ano, urcite vyskusaj a daj potom vediet ako sa podarilo!
OdpovedaťOdstrániťandrea: kruhy cesta som obkreslovala pomocou dna 23 cm formy, ale da sa to urobit aj s tanierom. rozmer nie je extra dolezity, staci, aby to bolo tak 22-30 cm
OdpovedaťOdstrániťVsechno nejlepsi k narozeninam :-) Dort je krasny, moc se mi libi to reseni vrsku. Podobny je v kucharce od Mirky Slavikove a zrovna minuly tyden mi drahy rikal, ze ten by se mu libil :-) Takze ho asi budu muset udelat :-)
OdpovedaťOdstrániťAnetka aj ja by som chcela byt tvojou kamaratkou:) Tvoje dobrotky su neodolatelne. Krasny receptik. Ten spodny plat ostava bez posypu? Dakujem
OdpovedaťOdstrániťLucie: dakujem za blahozelanie k narodeninam Lucie! :-)
OdpovedaťOdstrániťAdriana: :-)))))))))))))))))))))) dakujem Adrika. Ano, spodny sa neposypava, ten sa len potrie cokoladou.
OdpovedaťOdstrániťMoc a moc gratuluju k narozeninám! Dort je nádherný, jako od profesionální cukrářky a já úplně závidím tvým kamarádkám tu osalvu s tak báječným jídlem! Jde vidět, že jste si ji pořádně užili! :-) Mě by tedy od takových dobrot museli odtrhávat heverem :-)
OdpovedaťOdstrániťdakujem Madla za gratulaciu a za komplimenty:-)))
OdpovedaťOdstrániťA ja že prečo som tu! Prečo sme priateľky na FB aj keď by som mohla byť Tvoja maminka. Predsa preto že nás spojil FB, lebo máme radi dobré jedlá, sladkosti a dobrých ľudí. Ďakujem za priateľstvo.
OdpovedaťOdstrániťEva s medovníčkovým srdiečkom.
:-)))))) dakujem evka, si zlata!
OdpovedaťOdstrániťAhoj Anetka, nadherne vyzerajúca tortička, páči sa mi najviac zo všetkých ktoré som našla na víkendovú oslavu, tak idem na to, hádam sa podarí :)
OdpovedaťOdstrániťInak celý Tvoj blog sa mi hrozne páči, toľko rôznorodých receptov, humoru a nadšenia pre varenie a veci s tým suvisiace na jednom mieste!! Super!
Ela
dakujeeeeeeeeeeeeem ;-)
Odstrániť