streda 27. júla 2011

Holandská višňová torta

Recept na túto tortu našla moja mama ešte pekne dávno v nejakom bežnom časopise, myslím, že to bolo Plus 7 dní alebo také niečo:-D Vtedy ju piekla isto aspoň 3krát. Potom sme na ňu na dlhú dobu zabudli. Nastal čas na jej comeback.

______________________________________________
Ingrediencie:
- 450 g mrazeného lístkového cesta
- 1 žĺtok
- 4 PL sekaných orechov (lieskových/mandlí)
- 1 PL kryštálového cukru
- 50 g horkej čokolády
- 1 veľký višňový kompót
- 2 zarovnané PL maizeny
- 2 PL práškového cukru
- 500 ml smotany na šľahanie
- 3 balíčky vanilkového cukru
- práškový cukor na posypanie

1. Cesto necháme rozmraziť, rozdelíme napoly, na pomúčenej doske rozvaľkáme na 2 pláty. Pomocou okraja tortovej formy alebo taniera vyrežeme 2 kruhy. Prenesieme oba opatrne na plech. Jeden potrieme rozšľahaným žĺtkom, posypeme orechmi, kryštálovým cukrom a rozkrojíme ho na 8 alebo 12 trojuholníkov. Oba pečieme 10-15 minút pri 200 stupňoch.
2. Čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli a čokoládou potrieme druhý plát.
3. Kompót zlejeme, šťavu zachytíme do misky. Višne odkôstkujeme a 8 alebo 12 pekných višní si odložíme bokom. Maizenu nahladko vymiešame s 6 PL višňovej šťavy. Zvyšnú šťavu s 2 PL cukru necháme zovrieť, prilejeme maizenu a krátko necháme prevrieť. Vmiešame višne a  necháme trochu vychladnúť. Okolo čokoládou potretého kruhu cesta urobíme tesnú zábranu z papiera na pečenie. Višňový puding navrstvíme na čokoládové cesto. Necháme úplne vychladnúť spolu s papierovou zábranou.
4. Smotanu vyšľaháme s vanilkovým cukrom. (Môžeme použiť aj stužovač.) Na višne rozotrieme šľahačku. Odložené višne pravidelne porozkladáme po obvode a na ne položíme trojuholníčky orechového cesta (ako na obrázku). Posypeme práškovým cukrom.

16 komentárov:

  1. zavidím tvým kamarádkám, já bych u tebe byla pečená vařená a jedla u tebe všechno to dobré jídlo :) miluju takové dobroty! a tvé dobroty vypadají obzvlášť dobře!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Dortík vypadá skvěle a přitom jednoduše! To musím vyzkoušet!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. vyzerá úžasne, určite vyskúšam. akú veľkú formu si použila?
    andrea

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ire: dakujem a ano, urcite vyskusaj a daj potom vediet ako sa podarilo!

    OdpovedaťOdstrániť
  5. andrea: kruhy cesta som obkreslovala pomocou dna 23 cm formy, ale da sa to urobit aj s tanierom. rozmer nie je extra dolezity, staci, aby to bolo tak 22-30 cm

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Vsechno nejlepsi k narozeninam :-) Dort je krasny, moc se mi libi to reseni vrsku. Podobny je v kucharce od Mirky Slavikove a zrovna minuly tyden mi drahy rikal, ze ten by se mu libil :-) Takze ho asi budu muset udelat :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Anetka aj ja by som chcela byt tvojou kamaratkou:) Tvoje dobrotky su neodolatelne. Krasny receptik. Ten spodny plat ostava bez posypu? Dakujem

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Lucie: dakujem za blahozelanie k narodeninam Lucie! :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Adriana: :-)))))))))))))))))))))) dakujem Adrika. Ano, spodny sa neposypava, ten sa len potrie cokoladou.

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Moc a moc gratuluju k narozeninám! Dort je nádherný, jako od profesionální cukrářky a já úplně závidím tvým kamarádkám tu osalvu s tak báječným jídlem! Jde vidět, že jste si ji pořádně užili! :-) Mě by tedy od takových dobrot museli odtrhávat heverem :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  11. dakujem Madla za gratulaciu a za komplimenty:-)))

    OdpovedaťOdstrániť
  12. A ja že prečo som tu! Prečo sme priateľky na FB aj keď by som mohla byť Tvoja maminka. Predsa preto že nás spojil FB, lebo máme radi dobré jedlá, sladkosti a dobrých ľudí. Ďakujem za priateľstvo.
    Eva s medovníčkovým srdiečkom.

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Ahoj Anetka, nadherne vyzerajúca tortička, páči sa mi najviac zo všetkých ktoré som našla na víkendovú oslavu, tak idem na to, hádam sa podarí :)
    Inak celý Tvoj blog sa mi hrozne páči, toľko rôznorodých receptov, humoru a nadšenia pre varenie a veci s tým suvisiace na jednom mieste!! Super!
    Ela

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za váš milý komentár!