Z tejto skvelej indonézskej verzie rezancov s kuracím mäsom si vytvoríte skutočne štýlový
obed alebo večeru. Urobila som k nim moju milovanú arašidovo-koriandrovú
omáčku satay, v ktorej sa pečú i úžasné šťavnaté kuracie špízy.
K tejto kombinácii ma priviedol recept Jamieho Olivera z knihy 30 minút v Kuchyni a tento recept som si časom poupravovala podľa seba. Ak
chcete jedlo ešte doviesť k dokonalosti, odporúčam urobiť si k nemu šalát:
nakrájajte šalátovú uhorku, redkvičky na kolieska a zalejte ich dressingom
z ryžového octa, cukru, kvapky oleja a trošky soli.
Ak si chcete pozrieť VIDEORECEPT, ktorý som pre vás natočila v spolupráci s TV Markíza a Varený-Pečený.sk, kliknite na tento obrázok:
Doba prípravy: 45 min
Omáčka satay:
hrsť
vetvičiek koriandru
1 čerstvá
čili paprička
1 malý
strúčik cesnaku
3
kopcovité PL arašidového masla
5 PL
sójovej omáčky
2 cm kúsok
čerstvého zázvoru
2 limetky
Kuracie špízy:
3 kuracie
prsia
2 PL medu
1 PL
sezamu
Rezance:
250 g
čínskych vaječných rezancov
veľká hrsť
vetvičiek čerstvého koriandru
2 hrste
cukrového hrášku alebo 2 hrste najemno nakrájanej obyčajnej bielej kapusty,
prípadne pekingskej („čínskej“ kapusty)
4 jarné
cibuľky
3 PL
sójovej omáčky
1 ČL
sezamového oleja
2-3 PL
rastlinného oleja
1 PL
rybacej omáčky
1 ČL medu
4 cm kúsok
zázvoru
100 g
nesolených kešu orechov
Potrebné vybavenie:
Veľká a hlboká panvica
(ideálne typu wok)
6 drevených bambusových
špajdlí s ostrým koncom
Kuchynský robot
s nástavcom na jemné sekanie (i keď dá sa to vlastne i bez neho)
1 Predhrejte rúru na funkciu
grilu.
2 Pripravte si omáčku satay. Umyte koriander. Očistite strúčik cesnaku, čili
papričku a zázvor. Zázvor nasekajte na kusy. Nastrúhajte na jemnom strúhadle
kôru z oboch limitiek a potom limetky odšťavte. Do kuchynského robota dajte
zväzok koriandru (pokojne aj s mladšími stonkami), čili, cesnak, arašidové
maslo, sójovú omáčku, zázvor, limetkovú kôru a polovicu limetkovej
šťavy. (druhú polovicu pridáte neskôr do rezancov.) Omáčku zmixujte. Ak nemáte mixér, všetko nastrúhajte/nasekajte ručne a zmiešajte. Omáčku ochutnajte a dochuťte podľa potreby. Zrieďte ju troškou vody, aby nebola príliš
hustá. Polovicu omáčky dajte do
malej servírovacej misky. Druhú polovicu zatiaľ odložte bokom.
3 Pripravte si špízy. Kuracie
prsia umyte a osušte. Nakrájajte ich na kocky a ponapichujte na
špajdle. Potrite špízy zvyšnou
polovicou omáčky satay. Posypte ich sezamom. Vložte špízy do rúry a pečte
cca 8 minút.
4 Zatiaľ pripravte rezance podľa návodu na obale. Najpravdepodobnejšie ich
bude treba zaliať vriacou vodou, nechať cca 6 minút postáť a potom
scediť.
5 Zatiaľ umyte, osušte, nasekajte
veľkú hrsť koriandru a odložte ho bokom. Najemno nakrájajte i cukrový
hrášok/kapustu a jarnú cibuľku. Do menšej misky si
prichystajte sójovú omáčku, oba druhy oleja, rybaciu omáčku a med.
Očistite a nastrúhajte zázvor a pridajte ho taktiež
k ochucovadlám.
6 Postavte na sporák veľkú
hlbokú panvicu a nechajte ju rozohriať. Medzitým vytiahnite z rúry
špízy. Pokvapkajte ich medom a vráťte ich naspäť pod gril na ďalších cca 5
minút.
7 Opečte na panvici nasucho
kešu orechy cca 2 minúty. Pridajte čínske rezance, cukrový hrášok/kapustu,
jarnú cibuľku a polejte ich prichystanou zmesou olejov
a dochucovadiel. Stále miešajte a opekajte cca 5 minút. Na záver pridajte
k rezancom nasekaný koriander a naposledy premiešajte. Premiestnite
rezance do servírovacej misy.
8 Vyberte špízy z rúry.
Podávajte ich spolu s rezancami a omáčkou satay.
Waaaau, to vyzera naozaj supersky!!! urcite niekedy vyskusam ;o)
OdpovedaťOdstrániťsmelo! :-)
Odstrániť:-) vypadá to lahodně
OdpovedaťOdstrániťdíík :-)
OdstrániťSkvely recept. Dakujem Anetka rovno som to spravila dnes na obed. Vazne velmi dobre. Zboznujem aj tvoje teriyaki. To tiez absolutne zboznujem.
OdpovedaťOdstrániťTo ma veľmi teší! Ďakujem za komentár! Potešil :-)
Odstrániť