nedeľa, 1. februára 2015

VIDEORECEPT: Indonézske kuracie špízy s rezancami a arašidovou omáčkou satay

Z tejto skvelej indonézskej verzie rezancov s kuracím mäsom si vytvoríte skutočne štýlový obed alebo večeru. Urobila som k nim moju milovanú arašidovo-koriandrovú omáčku satay, v ktorej sa pečú i úžasné šťavnaté kuracie špízy. K tejto kombinácii ma priviedol recept Jamieho Olivera z knihy 30 minút v Kuchyni a tento recept som si časom poupravovala podľa seba. Ak chcete jedlo ešte doviesť k dokonalosti, odporúčam urobiť si k nemu šalát: nakrájajte šalátovú uhorku, redkvičky na kolieska a zalejte ich dressingom z ryžového octa, cukru, kvapky oleja a trošky soli.

Ak si chcete pozrieť VIDEORECEPT, ktorý som pre vás natočila v spolupráci s TV Markíza a Varený-Pečený.sk, kliknite na tento obrázok:

__________________________________________
(3 porcie)
Doba prípravy: 45 min

Omáčka satay:
hrsť vetvičiek koriandru
1 čerstvá čili paprička
1 malý strúčik cesnaku
3 kopcovité PL arašidového masla
5 PL sójovej omáčky
2 cm kúsok čerstvého zázvoru
2 limetky

Kuracie špízy:
3 kuracie prsia
2 PL medu
1 PL sezamu

Rezance:
250 g čínskych vaječných rezancov
veľká hrsť vetvičiek čerstvého koriandru
2 hrste cukrového hrášku alebo 2 hrste najemno nakrájanej obyčajnej bielej kapusty, prípadne pekingskej („čínskej“ kapusty)
4 jarné cibuľky
3 PL sójovej omáčky
1 ČL sezamového oleja
2-3 PL rastlinného oleja
1 PL rybacej omáčky
1 ČL medu
4 cm kúsok zázvoru
100 g nesolených kešu orechov

Potrebné vybavenie:
Veľká a hlboká panvica (ideálne typu wok)
6 drevených bambusových špajdlí s ostrým koncom
Kuchynský robot s nástavcom na jemné sekanie (i keď dá sa to vlastne i bez neho)

Postup:
1 Predhrejte rúru na funkciu grilu.

Pripravte si omáčku satay. Umyte koriander. Očistite strúčik cesnaku, čili papričku a zázvor. Zázvor nasekajte na kusy. Nastrúhajte na jemnom strúhadle kôru z oboch limitiek a potom limetky odšťavte. Do kuchynského robota dajte zväzok koriandru (pokojne aj s mladšími stonkami), čili, cesnak, arašidové maslo, sójovú omáčku, zázvor, limetkovú kôru a polovicu limetkovej šťavy. (druhú polovicu pridáte neskôr do rezancov.) Omáčku zmixujte. Ak nemáte mixér, všetko nastrúhajte/nasekajte ručne a zmiešajte. Omáčku ochutnajte a dochuťte podľa potreby. Zrieďte ju troškou vody, aby nebola príliš hustá. Polovicu omáčky dajte do malej servírovacej misky. Druhú polovicu zatiaľ odložte bokom.

3 Pripravte si špízy. Kuracie prsia umyte a osušte. Nakrájajte ich na kocky a ponapichujte na špajdle. Potrite špízy zvyšnou polovicou omáčky satay. Posypte ich sezamom. Vložte špízy do rúry a pečte cca 8 minút.

4 Zatiaľ pripravte rezance podľa návodu na obale. Najpravdepodobnejšie ich bude treba zaliať vriacou vodou, nechať cca 6 minút postáť a potom scediť. 

5 Zatiaľ umyte, osušte, nasekajte veľkú hrsť koriandru a odložte ho bokom. Najemno nakrájajte  i cukrový hrášok/kapustu a jarnú cibuľku. Do menšej misky si prichystajte sójovú omáčku, oba druhy oleja, rybaciu omáčku a med. Očistite a nastrúhajte zázvor a pridajte ho taktiež k ochucovadlám.

6 Postavte na sporák veľkú hlbokú panvicu a nechajte ju rozohriať. Medzitým vytiahnite z rúry špízy. Pokvapkajte ich medom a vráťte ich naspäť pod gril na ďalších cca 5 minút.

7 Opečte na panvici nasucho kešu orechy cca 2 minúty. Pridajte čínske rezance, cukrový hrášok/kapustu, jarnú cibuľku a polejte ich prichystanou zmesou olejov a dochucovadiel. Stále miešajte a opekajte cca 5 minút. Na záver pridajte k rezancom nasekaný koriander a naposledy premiešajte. Premiestnite rezance do servírovacej misy.

8 Vyberte špízy z rúry. Podávajte ich spolu s rezancami a omáčkou satay.

6 komentárov:

  1. Waaaau, to vyzera naozaj supersky!!! urcite niekedy vyskusam ;o)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Skvely recept. Dakujem Anetka rovno som to spravila dnes na obed. Vazne velmi dobre. Zboznujem aj tvoje teriyaki. To tiez absolutne zboznujem.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To ma veľmi teší! Ďakujem za komentár! Potešil :-)

      Odstrániť

Ďakujem za váš milý komentár!