Zamilovala som sa indickej kuchyne. Bavia ma kombinácie úžasne
aromatických korenín, ktoré v kombinácii s jednoduchými surovinami
vyčarujú úplný chuťový zážitok. Po jednoduchom a na ingrediencie nenáročnom šošovicovom karí som vyskúšala o niečo pokročilejšie fazuľové karí. A tentokrát vam ukážem toho toto fantastické karfiolové karí s kokosovým mliekom a kešu orieškami, ktoré som sa naučila variť podľa Michaely Samant a neskôr som s ním stále experimentovala a upravovala som si ho. Je to jednoducho moja srdcovka. A keď vynecháte to maslo v omáčke, recept bude dokonca vegánsky.
Ak si chcete pozrieť VIDEORECEPT na toto karí, ktorý som pre vás natočila v spolupráci s TV Markíza a Varený-Pečený.sk, kliknite na tento obrázok:
_______________________________________
(3-4 porcie)
Doba prípravy: 50 min
Na karfiol:
½ hlavy
karfiolu
1 ČL
mletého čili
2 ČL
korenia garam masala
2 PL
rastlinného oleja
1-2 šálky
vody
1-2 ČL
soli
Na omáčku:
100 g kešu
nesolených orieškov
2 PL masla
1 PL
rastlinného oleja
1 cibuľa
3 strúčiky
cesnaku
cca 10 cm
kúsok čerstvého zázvoru
2 tobolky
zeleného kardamónu
1 ČL
korenia garam masala
½ ČL
mletého čili
1 ČL
kurkumy
1 PL
mletého koriandru
1 ČL
rímskej rasce
1 bobkový
list
1 menší
zvitok škorice
2 klinčeky
1 konzerva
sekaných paradajok
soľ
1 konzerva
kokosového mlieka
Na ryžu:
300 g ryže basmati
2 klinčeky
voda, soľ
pár vetvičiek čerstvého
koriandru na posypanie
Potrebné vybavenie:
Veľká a hlboká panvica
Ponorný mixér, prípadne
stolový mixér („blender“)
Postup:
1 Ako predprípravu si opečieme kešu oriešky, ktoré neskôr použijeme do omáčky. Rozohrejte veľkú a hlbokú panvicu a opečte v nej nasucho kešu orechy cca 3 minúty. Orechy dajte bokom.
2 Karfiol umyte a rozoberte na ružičky. Vložte ho do misy a posypte ho čili a garam masalou. Rukami premiešajte. V rýchlovarnej konvici si nechajte uvariť 2 šálky vody.
3 Veľkú hlbokú panvicu vráťte na sporák a rozohrejte v nej olej. Prisypte okorenený karfiol a opekajte ho cca 5 minút. Zalejte karfiol vriacou vodou a osoľte ju. Nechajte karfiol variť cca 4 minúty. Mal by byť ešte trochu chrumkavý. Karfiol sceďte a odložte zatiaľ bokom.
4 V rýchlovarnej konvici si nechajte uvariť čo najväčší možný objem vody na ryžu. Očistite cibuľu a cesnak a nasekajte ich nadrobno. Očistite zázvor a nastrúhajte ho najemno. Do malej misky si nachystajte koreniny: plochou stranou noža rozpuknuté tobolky kardamónu, garam masalu, čili, kurkumu, mletý koriander, rímsku rascu, bobkový list, škoricu a klinčeky.
5 Rozpálime veľký hrniec a rozohrejeme v ňom maslo s rastlinným olejom. Pridáme cibuľu, cesnak a zázvor a opekáme cca 3 minúty. Prisypeme zmes korenín a miešame ďalšie 2 minúty. Prilejeme konzervu paradajok a osolíme. Necháme variť cca 10 minút.
6 Zatiaľ si dáme variť ryžu. V hrnci si pripravíme aspoň 3 litre vriacej vody. Vodu osolíme, pridáme klinčeky a ryžu. Varíme cca 11 minút a ryžu scedíme.
7 Vrátime sa naspäť ku karí. Zmes zeleniny a korenín v hrnci zmixujeme ponorným mixérom. Omáčku privedieme opäť k varu, prilejeme kokosové mlieko a prisypeme predvarený karfiol. Počkáme kým sa omáčka nezačne variť, necháme ju 1 minútu variť a prípadne dochutíme. Odložíme omáčku bokom zo sporáka.
8 Umyjeme, osušíme a nasekáme čerstvý koriander. Ryžu nasypeme na servírovací tanier. Omáčku nalejeme do servírovacej misy. Omáčku i ryžu posypeme koriandrom.
Postup:
1 Ako predprípravu si opečieme kešu oriešky, ktoré neskôr použijeme do omáčky. Rozohrejte veľkú a hlbokú panvicu a opečte v nej nasucho kešu orechy cca 3 minúty. Orechy dajte bokom.
2 Karfiol umyte a rozoberte na ružičky. Vložte ho do misy a posypte ho čili a garam masalou. Rukami premiešajte. V rýchlovarnej konvici si nechajte uvariť 2 šálky vody.
3 Veľkú hlbokú panvicu vráťte na sporák a rozohrejte v nej olej. Prisypte okorenený karfiol a opekajte ho cca 5 minút. Zalejte karfiol vriacou vodou a osoľte ju. Nechajte karfiol variť cca 4 minúty. Mal by byť ešte trochu chrumkavý. Karfiol sceďte a odložte zatiaľ bokom.
4 V rýchlovarnej konvici si nechajte uvariť čo najväčší možný objem vody na ryžu. Očistite cibuľu a cesnak a nasekajte ich nadrobno. Očistite zázvor a nastrúhajte ho najemno. Do malej misky si nachystajte koreniny: plochou stranou noža rozpuknuté tobolky kardamónu, garam masalu, čili, kurkumu, mletý koriander, rímsku rascu, bobkový list, škoricu a klinčeky.
5 Rozpálime veľký hrniec a rozohrejeme v ňom maslo s rastlinným olejom. Pridáme cibuľu, cesnak a zázvor a opekáme cca 3 minúty. Prisypeme zmes korenín a miešame ďalšie 2 minúty. Prilejeme konzervu paradajok a osolíme. Necháme variť cca 10 minút.
6 Zatiaľ si dáme variť ryžu. V hrnci si pripravíme aspoň 3 litre vriacej vody. Vodu osolíme, pridáme klinčeky a ryžu. Varíme cca 11 minút a ryžu scedíme.
7 Vrátime sa naspäť ku karí. Zmes zeleniny a korenín v hrnci zmixujeme ponorným mixérom. Omáčku privedieme opäť k varu, prilejeme kokosové mlieko a prisypeme predvarený karfiol. Počkáme kým sa omáčka nezačne variť, necháme ju 1 minútu variť a prípadne dochutíme. Odložíme omáčku bokom zo sporáka.
8 Umyjeme, osušíme a nasekáme čerstvý koriander. Ryžu nasypeme na servírovací tanier. Omáčku nalejeme do servírovacej misy. Omáčku i ryžu posypeme koriandrom.
Anetka tuším nám ta India akosi učarovala:)Receptík fakt vypadá fajne:)
OdpovedaťOdstrániťano, ucarovala;-)
Odstrániťja mam tiez rada indicke jedla, toto budem musiet niekedy vyskusat!!!!
OdpovedaťOdstrániťisto isto vyskusaj ;-)
OdstrániťTaková monotematičnost mi naprosto vyhovuje! :-) Indickou kuchyni miluju. A úplnou náhodou mám v lednici květák, který už by potřeboval spotřebovat ;-) Díky za inspiraci.
OdpovedaťOdstrániťniet za co;-)
OdstrániťSuper Anetka, len ja nemožem oriešky, a tých je v Indickej kuchyni požehnanééé
OdpovedaťOdstrániťto nevadiii, smelo ich vynechaj;-)
OdstrániťSliny se mi začaly sbíhat už při čtení nadpisu a to ještě nebyl načtený obrázek...:)
OdpovedaťOdstrániť:-DDDD dakujem janka
OdstrániťAnetka tvoje karfiolove kari vyzera uzasne a bezpochyby aj tak chuti
OdpovedaťOdstrániťdakujem adrianka!
OdstrániťParada Anetka, sa tesim, ze ta indicka kuchyna chytila :))
OdpovedaťOdstrániť;-)))
OdstrániťKombinace kokosoveho mleka, kari a koriandru je proste vzdycky dokonala!
OdpovedaťOdstrániťano ano! :-)))
Odstrániťfiha, aká exotika, vyzerá chrumkavo a chutne :)
OdpovedaťOdstrániťdakujem andrejka;-)
OdstrániťMila Anetka, tak na tomto mieste bol Vas recepet na kuracie kari s kokosovym mliekom a tomu mojmo neskutocne chuti, ale nevytlacila som si ho, varila som ho stale iba podla tabletu :-) pamatam ingrediencie, no pomer len tipujem, poprosim Vas o receptik, ak mozem, dakujem Lucia
OdpovedaťOdstrániť... robila som teraz v sobotu, pre mňa bolo veľmi pikantné (nabudúce dám menej čili), ale manžel si veľmi pochvaľoval, takže určite ešte niekedy urobím ... Zuzana
OdpovedaťOdstrániťjasné, čili si treba prispôsobiť podľa seba;-) ja som osobne tiež dosť slaboch na čili :-)
OdstrániťAnetka, nejak sa mi stratilo v recepte, co s tymi keshu orechmi? Rozmixovat s kokosovym mliekom? Dat cele? Dakujem
Odstrániť