nedeľa 1. februára 2015

VIDEORECEPT: Karfiolové karí s kokosovým mliekom a kešu orieškami

Zamilovala som sa indickej kuchyne. Bavia ma kombinácie úžasne aromatických korenín, ktoré v kombinácii s jednoduchými surovinami vyčarujú úplný chuťový zážitok. Po jednoduchom a na ingrediencie nenáročnom šošovicovom karí som vyskúšala o niečo pokročilejšie fazuľové karí. A tentokrát vam ukážem toho toto fantastické karfiolové karí s kokosovým mliekom a kešu orieškami, ktoré som sa naučila variť podľa Michaely Samant a neskôr som s ním stále experimentovala a upravovala som si ho. Je to jednoducho moja srdcovka. A keď vynecháte to maslo v omáčke, recept bude dokonca vegánsky. 

Ak si chcete pozrieť VIDEORECEPT na toto karí, ktorý som pre vás natočila v spolupráci s TV Markíza a Varený-Pečený.sk, kliknite na tento obrázok:

_______________________________________
(3-4 porcie)
Doba prípravy: 50 min

Na karfiol:
½ hlavy karfiolu
1 ČL mletého čili
2 ČL korenia garam masala
2 PL rastlinného oleja
1-2 šálky vody
1-2 ČL soli

Na omáčku:
100 g kešu nesolených orieškov
2 PL masla
1 PL rastlinného oleja
1 cibuľa
3 strúčiky cesnaku
cca 10 cm kúsok čerstvého zázvoru
2 tobolky zeleného kardamónu
1 ČL korenia garam masala
½ ČL mletého čili
1 ČL kurkumy
1 PL mletého koriandru
1 ČL rímskej rasce
1 bobkový list
1 menší zvitok škorice
2 klinčeky
1 konzerva sekaných paradajok
soľ
1 konzerva kokosového mlieka

Na ryžu:
300 g ryže basmati
2 klinčeky
voda, soľ
pár vetvičiek čerstvého koriandru na posypanie

Potrebné vybavenie:
Veľká a hlboká panvica
Ponorný mixér, prípadne stolový mixér („blender“)

Postup:
1 Ako predprípravu si opečieme kešu oriešky, ktoré neskôr použijeme do omáčky. Rozohrejte veľkú a hlbokú panvicu a opečte v nej nasucho kešu orechy cca 3 minúty. Orechy dajte bokom.

2 Karfiol umyte a rozoberte na ružičky. Vložte ho do misy a posypte ho čili a garam masalou. Rukami premiešajte. V rýchlovarnej konvici si nechajte uvariť 2 šálky vody.

3 Veľkú hlbokú panvicu vráťte na sporák a rozohrejte v nej olej. Prisypte okorenený karfiol a opekajte ho cca 5 minút. Zalejte karfiol vriacou vodou a osoľte ju. Nechajte karfiol variť cca 4 minúty. Mal by byť ešte trochu chrumkavý. Karfiol sceďte a odložte zatiaľ bokom.

4 V rýchlovarnej konvici si nechajte uvariť čo najväčší možný objem vody na ryžu. Očistite cibuľu a cesnak a nasekajte ich nadrobno. Očistite zázvor a nastrúhajte ho najemno. Do malej misky si nachystajte koreniny: plochou stranou noža rozpuknuté tobolky kardamónu, garam masalu, čili, kurkumu, mletý koriander, rímsku rascu, bobkový list, škoricu a klinčeky.

5 Rozpálime veľký hrniec a rozohrejeme v ňom maslo s rastlinným olejom. Pridáme cibuľu, cesnak a zázvor a opekáme cca 3 minúty. Prisypeme zmes korenín a miešame ďalšie 2 minúty. Prilejeme konzervu paradajok a osolíme. Necháme variť cca 10 minút.

6 Zatiaľ si dáme variť ryžu. V hrnci si pripravíme aspoň 3 litre vriacej vody. Vodu osolíme, pridáme klinčeky a ryžu. Varíme cca 11 minút a ryžu scedíme.

7 Vrátime sa naspäť ku karí. Zmes zeleniny a korenín v hrnci zmixujeme ponorným mixérom. Omáčku privedieme opäť k varu, prilejeme kokosové mlieko a prisypeme predvarený karfiol. Počkáme kým sa omáčka nezačne variť, necháme ju 1 minútu variť a prípadne dochutíme. Odložíme omáčku bokom zo sporáka.

8 Umyjeme, osušíme a nasekáme čerstvý koriander. Ryžu nasypeme na servírovací tanier. Omáčku nalejeme do servírovacej misy. Omáčku i ryžu posypeme koriandrom.

22 komentárov:

  1. Anetka tuším nám ta India akosi učarovala:)Receptík fakt vypadá fajne:)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. ja mam tiez rada indicke jedla, toto budem musiet niekedy vyskusat!!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Taková monotematičnost mi naprosto vyhovuje! :-) Indickou kuchyni miluju. A úplnou náhodou mám v lednici květák, který už by potřeboval spotřebovat ;-) Díky za inspiraci.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Super Anetka, len ja nemožem oriešky, a tých je v Indickej kuchyni požehnanééé

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Sliny se mi začaly sbíhat už při čtení nadpisu a to ještě nebyl načtený obrázek...:)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Anetka tvoje karfiolove kari vyzera uzasne a bezpochyby aj tak chuti

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Parada Anetka, sa tesim, ze ta indicka kuchyna chytila :))

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Kombinace kokosoveho mleka, kari a koriandru je proste vzdycky dokonala!

    OdpovedaťOdstrániť
  9. fiha, aká exotika, vyzerá chrumkavo a chutne :)

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Mila Anetka, tak na tomto mieste bol Vas recepet na kuracie kari s kokosovym mliekom a tomu mojmo neskutocne chuti, ale nevytlacila som si ho, varila som ho stale iba podla tabletu :-) pamatam ingrediencie, no pomer len tipujem, poprosim Vas o receptik, ak mozem, dakujem Lucia

    OdpovedaťOdstrániť
  11. ... robila som teraz v sobotu, pre mňa bolo veľmi pikantné (nabudúce dám menej čili), ale manžel si veľmi pochvaľoval, takže určite ešte niekedy urobím ... Zuzana

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. jasné, čili si treba prispôsobiť podľa seba;-) ja som osobne tiež dosť slaboch na čili :-)

      Odstrániť
    2. Anetka, nejak sa mi stratilo v recepte, co s tymi keshu orechmi? Rozmixovat s kokosovym mliekom? Dat cele? Dakujem

      Odstrániť

Ďakujem za váš milý komentár!