utorok, 24. februára 2015

Najjednoduchšie využitia kimchi: kimchi ryža & kimchi rezance

Na blogu a i na facebookovej stránke tohto blogu často ospevujem kimchi. Je mi jasné, že je to pre väčšinu z vás príliš veľká exotika a pozeráte sa naň s nadvihnutým obočím. A je mi taktiež jasné, že váš hneď automaticky nenapadne, ako by sa táto kórejská fermentovaná čínska kapusta dala využiť v bežnom varení. Preto som vám už dala na blog tento skvelý a rýchly recept na kórejskú palacinku pajeon, ku ktorej sa kimchi skvele hodí. A teraz vám ukážem dva recepty, ako môžete kimchi zakomponovať priamo do jedla. Je to naozaj paráda. Kimchi mám prichystané v chladničke a doslova za pár minút sa z neho dajú pripraviť takéto jednoduché večere. 


Kimchi ryža
Kimchi ryža je veľmi široký pojem. Jej najjednoduchšia podoba pozostáva len z kimchi a ryže a často sa na ňu dáva volské oko. Ak chcete upgrade, pridajte do nej i jarnú cibuľu, prípadne normálnu cibuľu a cesnak a na červenšiu verziu môžete pridať paprikovú pastu. A ak chcete kimchi ryžu doviesť do vrcholného prevedenia, môžete prihodiť aj hovädzie, bravčové alebo morské plody. Napríklad tá na mojej fotke je s kalamármi.
_______________________________
Ingrediencie na 2 porcie:
- 100 g jazmínovej ryže
- 200 ml vriacej vody
- rastlinný olej
- 1 malá cibuľa alebo 4 jarné cibuľky
- 2 strúčiky cesnaku
- slanina/hovädzia sviečková/bravčová panenka/krevety/kalamáre/sépie/... (ale mäso môžete úplne vynechať)
- trištvrte šálky (cca 200 ml) + cca 8 PL vody z kimchi
- 2 PL kórejskej paprikovej pasty (nemusí byť)
- 2 vajíčka

1. Uvarte ryžu iba jednoduchým spôsobom a bez soli. Rozohrejte malý hrniec, dajte doňho premytú ryžu a zalejte ju vriacou vodou. Hrniec zakryte, plameň stiahnite na minimum a nechajtu ju variť 17 minút a počas celej doby varenia hrniec neotvárajte.

2. Nakrájajte si ingrediencie, ktoré chcete pridať do svojej kimchi ryže. Cibuľu a cesnak nadrobno, jarnú cibuľku na kolieska, slaninu na malé kocky, sviečkovú alebo panenku na malé rezančeky, kalamáre na kolieska, sépie na rezančeky, kimchi na hrubšie rezance.

3. Rozohrejte veľkú panvicu a bokom jednu malú panvicu. Do malej rozklepnite vajíčka na volské oká. Vo veľkej na oleji opečte cibuľu alebo jarnú cibuľku a cesnak asi minútu. Nechajte ju stále na najsilnejšom ohni a pridajte mäso. Miešajte ďalšie dve minúty. Potom pridajte kimchi a paprikovú pastu. Opekajte ďalšiu minútu. Nazáver pridajte ryžu a vodu z kimchi. Dobre premiešajte a rozdeľte kimchi ryžu na porcie. Na každú porciu položte volské oko.

Kimchi rezance
Kimchi rezance sú ďalšia skvelá,  jednoduchá a expresná večera z kimchi. Ja som si ich robila s bravčovou panenkou, ale môžete experimentovať aj s inými druhmi mäsa alebo morskými plodmi. 
Ak chcete vyskúšať aj iné recepty z vaječných "čínskych" rezancov, vyskúšajte ich napríklad v kombinácii s indonézskymi kuracími špízmi a arašidovou omáčkou satay alebo s kuracími teriyaki špízmi alebo s hovädzím steakom, klíčkami a stonkovou brokolicou alebo verzie s ryžovými rezancami ako tieto s thajskými morčacími guľôčkami s kokosovo-arašidovou omáčkou a baby bok choi alebo s čínskymi rebierkami s badiánom.
_______________________________
Ingrediencie na 2 porcie:
- 200 g vaječných rezancov
- rastlinný olej
- 1 malá cibuľa alebo 4 jarné cibuľky
- 2 strúčiky cesnaku
- slanina/hovädzia sviečková/bravčová panenka/mleté mäso/krevety/kalamáre/sépie/... (ale mäso môžete úplne vynechať)
- trištvrte šálky (cca 200 ml) + cca 8 PL vody z kimchi
- 2 PL rybacej omáčky

 1. Uvarte rezance podľa návodu na obale. 

2. Nakrájajte cibuľu a cesnak nadrobno, jarnú cibuľku na kolieska, slaninu na malé kocky, sviečkovú alebo panenku na malé rezančeky, kalamáre na kolieska, sépie na rezančeky, kimchi na hrubšie rezance.

3. Rozohrejte veľkú panvicu. Na oleji opečte cibuľu alebo jarnú cibuľku (trochu neopečenej jarnej cibuľky si môžete nechať i bokom na posypanie na záver) a cesnak asi minútu. Nechajte ju stále na najsilnejšom ohni a pridajte mäso. Miešajte ďalšie dve minúty. Potom pridajte kimchi, rybaciu omáčku a rezance. Miešajte ďalšie dve-tri minúty. Rozdeľte rezance na porcie.

2 komentáre:

Ďakujem za váš milý komentár!