streda 14. októbra 2015

Cupcakes z bielej čokolády



Dnes som pre kolegov na rozlúčku priniesla tieto skvelé cupcakes. Niesla som ich v metre vo veľkom priehľadnom boxe a dve malé deti začali ukazovať prstom a híkať: "Schau mal, die da hat Cupcakes!!!" Boli veľmi zlaté a normálne mi ich bolo ľúto, že sa s nimi nemôžem podeliť:-)

Sú to cupcakes z nadýchaného vanilkového cesta plnené ganache z bielej čokolády a ozdobené krémom z bielej čokolády a krémového syra. Čo viac dodať? Čistá dokonalosť.

utorok 6. októbra 2015

Marinované tofu na čínsky spôsob

To sú mi veci. Aneta sa konečne naučila pripraviť tofu tak, že skvele chutí:-) A to som sa zaprisahávala, že ja tofu nikdy jesť nebudem:-)

nedeľa 4. októbra 2015

Rýchly koláč z ovsených vločiek, malín a ríbezlí

Cez víkend som mala obrovskú chuť na niečo z ovsených vločiek. Využila som domáce zásoby a upiekla som minimnožstvo tohto skvelého koláčika. Len šesť kociek, heh, skutočne minimnožstvo. Vám ale uvediem do receptu ingrediencie ako normálny plech. A napriek tomu, aký je banálne jednoduchý a rýchly, chutí naozaj skvele. A môžete pri ňom spotrebovať ľubovoľné bobuľové ovocie z mrazničky;-)


štvrtok 1. októbra 2015

Bulgogi: hovädzie na kórejský spôsob


Nie, to nie je hlas zo záhrobia. Som to skutočne ja. Stále žijem a konečne, konečne, konečne pridávam dačo nové na blog:-) 

Tento víkend som nakladala ďalšie kimchi. Namotivovalo ma to vyskúšať nejaké ďalšie kórejské jedlá, ku ktorým to kimchi budem jesť ako prílohu. Po kórejskej palacinke pajeon, kimchi ryži a kimchi rezancoch som teda otestovala bulgogi. 

Pre tých, ktorí sa boja exotických jedál, môže byť väčšina kórejskej kuchyne problémom. Ak si však uvaríte práve bulgogi, pohybujete sa určite v bezpečných vodách. Bez debaty ním uspokojíte nenáročných a aj prešpekulovaných stravníkov.


utorok 11. augusta 2015

Slané waffle inšpirované španielskou tortillou ako skvelý tip na brunch

Dostala som od Aničky úplne parádny krásny farebný retro stroj na waffle. Vyskúšala som aj sladké waffle, ale na recepte musím ešte popracovať, nebolo to ono. Tieto slané boli však bez debaty skvelé. Señor ma už dlhšiu dobu uháňal, aby som doma niekedy urobila španielsku tortillu. Hľadala som na nete dajakú inšpiráciu na waffle naslano a natrafila som tam práve na takýto tip skĺbiť tortillu a waffle dohromady. Užili sme si ich ako nedeľný brunch a bola to jednoducho paráda, jednoducho pa-rá-da... :-)

pondelok 29. júna 2015

Nostalgická záležitosť: Zemiaky nakyslo s kôprom a strateným vajíčkom

Možno si poviete, že banalita. Pre mňa je to však srdcová záležitosť. Na zemiaky nakyslo s kôprom som si spomenula v apríli a uvedomila som si, že som ich nejedla už snáď sto rokov. Tak som ich vtedy prvý krát uvarila podľa receptu mojej mamy, ktorý mi nadiktovala cez telefón. Boli sme doma z toho jedla nadšení, že odvtedy ho varím pravidelne. 

A schválne som pozerala rôzne recepty, ktoré som našla na Internete; jednak ich je málo a celkovo mi znejú tak odfláknuto. Tak ma to motivovalo zverejniť na blogu i takýto, pre niekoho možno nudný recept. Aspoň mám dobrý pocit, že som spísala blbuvzdorný recept, ktorý tu bude pre ďalšie generácie, ktoré si budú chcieť dať toto skvelé slovenské jedlo.

Tieto zemiaky chutia skvele aj len také samotné, ale ja k ním rada robím stratené vajíčko alebo volské oko a pokiaľ si dobre pamätám, v školskej jedálni nám k nim dávali plátok sekanej :-)

sobota 27. júna 2015

Čokoládovo-kokosový koláč bez múky

Po mojom prvom pokuse s pomarančovým koláčom z mandľovej múky, som mala chuť vyskúšať ďalší. Nadchol ma tento čokoládovo-kokosový. Okrem použitia mandľovej múky celkovo obsahuje aj málo cukru, takže si ho môžete dopriať s rozhodne menšími výčitkami svedomia.

streda 24. júna 2015

nedeľa 21. júna 2015

Pissaladière, čiže provensálsky koláč z karamelizovanej cibule a ančovičiek

Na pissaladière som sa chystala dlho-predlho a som rada, že konečne som sa k nemu dokopala. V chladničke som mala veľkú dózu s nakladanými ančovičkami (resp. sardelkami - sú to synonymá) a hneď som vedela, že toto je tá správna príležitosť. Kombinácia sladkej cibule so slanosťou ančovičiek je pre mňa osobne osudová. Tam nie je o čom. 

A či už použijete lístkové cesto ako ja, alebo urobíte tenké kysnuté cesto ako na pizzu, je na vás. Mne to na lístkovom prišlo viac sexy, avšak množstvo pôvodných receptov používa práve cesto kysnuté. 


pondelok 8. júna 2015