štvrtok 30. decembra 2010

Pepermintové brownies (za 21 rokov môjho života som žiadnu lepšiu sladkosť nejedla)


Ladies and gentlemen, predstavujem vám absolútnu tutovku! Keby si každý človek na zemi dal každý deň jeden kúsok týchto brownies, tak by sme boli všetci strašne, strašne šťastní... (no a aj obézni:-DDD)

Na Silvestra idem na chatu, na ktorú ma pozvala Evka, ktorá videla môj blog a veľmi ma chválila. Preto sa odo mňa zrejme očakáva, že donesiem na tú chatu niečo wow, niečo extra dobré. Tak som mala trošku trému, chápete, aby som nesklamala. Vybrala som si tieto brownies, hoci som brownies ešte nikdy dovtedy nerobila, čo bola trochu odvážne, ale všetko dopadlo perfektne. Piekla som ich teda s láskou pre druhých, hoci ja sama mám krutú diétu. Popri pečení som dodržovala svoj žalúdoksťahovací jedálníček, teda som len pila grepovú šťavu a jedla jablká a šaláty a mala som závrate z tej vône, ktorá šla z rúry. Keď som ich ochutnávala (len mini kúsok 3x3 cm), tak sa mi až triasli ruky od zúfalstva. Utešujem sa tým, že toto je snáď najväčšia machrovina na svete - odolať práve takýmto koláčikom, keď práve máte diétu:-D

Ak náhodou neviete, čo sú brownies zač, tak sú to americké čokoládové koláčiky, ktoré obsahujú veľa čokolády, masla a cukru a preto nevykazujú žiadne znaky cesta, ale je to skôr žuvačkovito-ťahavo-vlhko-lepkavá hriešne dobrá hmota. A kalórie radšej nepočítajte. Ale akože vážne!

Čínske koláčiky šťastia

Toto nie je vlastne ani recept na dezert, ale skôr na skvelý tip na Silvestra. Isto poznáte tieto koláčiky z rôznych filmov - nájdete si v ňom nejaký citát alebo myšlienku. No a na Silvestra, keď si každý dáva predsavzatia do nového roka, je fajn nápad zabaliť do koláčikov myšlienky s témou nejakých predsavzatí alebo s nejakými myšlienkami o budúcnosti. Tento Silvester som bola pozvaná na jednu chatu s partiou asi 10 ľudí a chcela som priniesť nejaký milý darček a toto pokladám za úplne ideálne.

utorok 28. decembra 2010

Moje Vianoce (časť druhá a aj posledná)

Takto nejako vyzerali moje tohtoročné Vianoce...

23.12.
Neviem, či aj vy jedávate na Vianoce také tie bobčeky cesta s makom. Neviem ako to mám nazvať, lebo každý región má pre to iný názov.

Niektorí proste upečú nejaké guličky z kysnutého cesta, iní z toho robia gastronomickú vraždu a použijú len pokrájané rožky:-D My ich robíme z kysnutého maslového cesta s citrónovou kôrou. Rozdiel je naozaj cítiť. Mňam!

Máme kráááásny nový príbor. Tieto Vianoce mal premiéru. Aby ste mali predstavu - je dlhý až cca 30 cm a vyzerá to naozaj efetkne. Bála som sa, ako sa s ním bude jesť, ale moje obavy boli neopodstatnené, funguje super.

No a konečne vianočná torta. Robili sme opäť nóbl čokoládovú tortu s mascarpone obalenú v marcipáne a čokoláde, akurát že sme do nej nedali maliny, ale zmes sušených brusníc, marhulí a kompótových višní.
Sušené brusnice a marhule sme namočili v pomarančovom likéri Cointerau. Mimochodom Cointreau je asi najlepší alkohol aký som kedy pila.

No a namiesto malinového džemu, ktorým sa torta potiera, sme chceli dať tento pomarančovo-whisky džem z Marks&Spencer. Po otvorení a ochutnaní, ma skoro vystrelo. Hnusnejší džem som ešte nejedla. Ja viem, že anglické pomarančové džemy sú dosť zvláštne, ale z tohoto mi prišlo až zle. Bol tak horký, že by určite zničil celú tortu. Takže sme nakoniec dali predsa ten malinový.
A takto vyzerala torta, keď sme ju naplnili ovocím.
A tu je už hotová potiahnutá marcipánom a potretá čokoládou.
24.12.
Náš stromček!
Štedrá večera: najprv oblátky s mandľovým medom...
... potom rybacia kapustnica ...
... a kaprík so šalátom (už len malá porcia, lebo nevládzem:-) ...
... a nazáver pupáky/bobaľky/alebo-už-volajte-to-ako-chcete s makom a maslom.
Darčeky!!!
Nový prírastok k Vincovi a Johane - Vilmuška!

A po rozbaľovaní darčekov nasledovala už spomínaná vianočná torta, ale ja už som jednoducho nevládala.

No neviem, ale ja som musela tento rok strašne poslúchať. Sem som dala len zopár fotiek, ale celkovo som dostala veľa a krásnych darčekov. Naozaj som to nečakala. Celé Vianoce prebehli super, až príliš super a preto som si začala spytovať svedomie a od včera som začala chodiť na mesačný intenzívny program do fitka. Tak mi treba. Z duše nenávidím akýkoľvek šport, bože tak som včera pri každom brušáku preklínala všetky tie čokoládky. Ešteže sú tie Vianoce len raz za rok:-D

piatok 24. decembra 2010

Sladké a veselé!


Chcela by som vám všetkým zaželať krásne Vianoce, nech máte absolútnu a ničím nenarušenú pohodu, nech vám nič neprihorí, nech všetko zjete a nič nepriberiete a nech vás pod stromčekom čaká presne to, po čom ste túžili.

U nás je to prosím pekne zas úplne postavené na hlavu:-) Oco dnes vstal už o pol šiestej a všetkých nás zobudil, že aby sme si stihli užiť celý deň:-DDD Za tie preklínavé pohľady nám aspoň konečne dovolil otvoriť na raňajky dlho odkladanú konzervu biotuniaka v olivovom oleji, ktorú sme si doniesli ešte z Bretónska. Bolo to z takej malej továrničky, kde všetko robili ručne. Lepšieho tuniaka som skutočne ešte nikdy nikdy nejedla!

P.S. Všetko najlepšie k meninám všetkým Adamom a Evám, pretože viem, ako sa cítia nešťastne, že každý na nich zabudne kvôli pohlteniu Vianocami.

pondelok 20. decembra 2010

Citrusový šalát s vanilkovo-ružovým sirupom


Na tejto stránke som našla úžasný recept!!! Je to podľa mňa jeden z najlepších mojich objavov za poslednú dobu. Úplne primitívna príprava, ale úžasný efekt a rafinovaná kombinácia chutí. Musíte to vyskúšať! (Inak na tej stránke je recept aj na verziu s mätou, medom a vodou z pomarančových kvetov, čo znie božsky, len je fakt, že vodu z pomarančových kvetov som v našich končinách ešte nevidela.)

nedeľa 19. decembra 2010

Moje Vianoce

Moje Vianoce už naplno začali. Konečne som celý týždeň doma a nie na internáte a doslova si užívam aj všetko to upratovanie:-) Myslím to úplne vážne. A od roztopaše si behám po dome v takýchto úžasných papučkách z H&M.
Povinná vianočná literatúra!!!
Naše tohtoročné kapre sú už kaput. Boli to všetko ženy.

Síce je to odveci, ale mama mi doniesla také orechovo-čokoládovo-karamelové cukríky, čo jej doniesol kolega z Peru. Peru. Že aká exotika! Minule mi doniesla aj také kávové z Kolumbie, ale tie neboli také dobré.

A posledné čo som chcela: konečne sa snažím naučiť sa fotiť s ozajstnými profesionálnymi foťákmi. Včera mi dal oco len 20-minútový rýchlokurz, takže sa pomaly učím. Prvá polovica hore uvedených fotiek už bolo urobených touto veľkou mašinou, ale zatial sú moje výsledky dosť biedne, tak to asi nie je veľmi vidieť.

Aj tak nedám dopustiť na môj malý Olympus, ktorým som fotila všetko doteraz. On má na sebe síce takú roztomilú nálepku, ktorá z neho robí šunt za 60 eur, ale v skutočnosti je to náhodou celkom dobrý foťák. A hlavne sa zmestí do kabelky! :-D
P.S.: Užívajte si aj vy predvianočnú atmošku a povinne choďte aspoň 3x na námestie na punč!!!

streda 15. decembra 2010

Ružový rybací šalát

Tento šalát je z knihy Basic Cooking. Z toho logicky plynie, že je veľmi basic, celá jeho príprava spočíva len v krájaní, čiže žiadna veda. Šalát pripravujte deň vopred, nech sa chute majú čas spojiť.

Kačacie stehná po čínsky

Túto skvostnú kačku sme pripravili na narodeninovú oslavu pre našu rodinu. Taniere zostali úplne prázdne:-)

Makovo-tvarohová torta


Makovo-tvarohová torta je skutočne klasika, ktorá nesklame. Recept sem prepisovať nebudem, lebo duplikovať nechcem. Pokiaľ si totižto nič neupravujem podľa seba, tak sem recept neprepisujem. Mám takú zásadu :-)
Takže recept nájdete podrobne rozpísaný práve tu.

nedeľa 12. decembra 2010

Jahodová pena s ružovou vodou a pusinkami


Tak toto je ozajstná paráda. Opäť dôkaz toho, že najjednoduchšie veci sú najlepšie. Zvládne to aj šesťročné dieťa a efekt je... neopísateľný. Ale rátajte s tým, že o posledný zvyšky sa pobije a poháda celá rodina (tak to bolo aj u nás).