streda 18. februára 2015

Kórejská palacinka Pajeon


Pajeon je kórejská palacinka, ktorej hlavným znakom je výrazné množstvo jarnej cibuľky, ktorá je v nej zapečená v celku. Často sa do nej ešte pridáva hovädzie, bravčové, nadrobno nakrájané kimchi, mušle, krevety, kalamáre, sépie a pod. Najčastejšie sa palacinka nakrája na štvorčeky o veľkosti súst a tie si potom máčate v dipe zo sójovej omáčky (na mojich fotkách sa síce tento dip nenachádza, ale recept nájdete o pár riadkov nižšie). Ak ste ešte pajeon nejedli v žiadnej reštaurácii a ani nemáte presnejšiu predstavu, že čo je to zač, odporúčam pozrieť si toto skvelé video s receptom.
Ako prílohu k pajeonu si taktiež môžete dať kimchi, ako to vidíte na mojich fotkách. Kimchi milujem a mám práve v chladničke naloženú už druhú várku. Ak máte záujem o prípravu domáceho kimchi, recept nájdete tu.

Toto je recept na moju obľúbenú verziu pajeonu s morskými plodmi:
_______________________________
Ingrediencie na palacinku:
- 2 PL oleja
- 1 hrsť kreviet alebo 1 menší kalamár alebo sépia (hore na obrázku je pajeon so sépiami, i keď ich nie je moc zreteľne vidieť)
- 4 jarné cibuľky
- 75 g hladkej múky
- 120 ml vody
- 1/2 ČL soli
- 1 vajce
Ingrediencie na dip:
- 1 PL sójovej omáčky
- 1/2 PL ryžového octa
- 1/4 ČL kórejských čili vločiek
- 1/4 ČL sezamu
- štipka cukru

1 Ak idete jesť pajeon s dipom, zmiešajte ingrediencie na dip a odložte ho zatiaľ bokom. Ak chcete pajeon podávať s kimchi, nakrájajte si kimchi do misky a odložte ho bokom.

2 Jarné cibuľky umyte a očistite ich. Nakrájajte ich na polovice, ak sú príliš dlhé a nezmestili by sa do panvice. Morské plody očistite, umyte, osušte a ak ide o kalamáre alebo sépie, nakrájajte ich na hrubšie rezance.

3 Metličkou na sneh zmiešajte v miske múku, vodu a soľ.

4 Veľkú panvicu rozpáľte a rozohrejte v nej olej. Vložte do nej morské plody a naukladajte rovnomerne po ploche panvice jarné cibuľky.

5 Rovnomerne porozlievajte po celej ploche panvice cesto. Potom vidličkou rozšľahajte vajíčko a polejte ním pečúcu sa palacinku.
6 Keď je palacinka zospodu zhnednutá a chrumkavá, opatrne palacinku obráťte. Pečte aj z opačnej strany, kým zozlatne. Hotovú palacinku premiestnite na drevenú dosku, na ktorej ju nakrájajte na štvorce nožom alebo krájačom na pizzu.

7 Dajte si váš pajeon drevenými paličkami spolu s dipom alebo kimchi. 

8 komentárov:

  1. Mnam Anetka ja ta lubim. Zboznujem tvoje aziske recepty. Apon si nepipadam tak divne ze som jedina slovenka ktora vari Aziske jedla bez polotovarov.
    Inak Pajeon robia po celej Azii od Singapuru cez Vietnam po Thajsko. Videla som to aj na juhu ciny. Fakt to robia vsade. Jedla som ju aj s Pak choi ale aj s polkami rajcin :). A su to skvele ranajky :).

    Inak skus si kuknut Sri Lanske recepty ked tak kukam co ti chuti toto ti bude tiez chutit (pozor original Sri Lanska kuchyna stipe viac ako mexicka :) ). Naviac jedenie rukou je celkom zabava. Predpokladam ze Tahjske lubis :).

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Wow, ďakujem za milý komentár! Na ázijské recepty dostávam najmenšiu odozvu, tak ma to od teba extra potešilo :-) V Ázii som bohužiaľ osobne nebola, iba mám prechodené rôzne ázijské reštaurácie tu v Berlíne a nimi sa nechávam inšpirovať. To, že Pajeon robia všade, sa nečudujem, pretože je hyperjednoduché, rýchle a i lacné! A super chutné! Srí Lanské recepty rada kuknem - mimochodom - na Srí Lanke je práve teraz môj najlepší kamarát, tak to potom aj môžem s ním naživo skonzultovať, heh, paráda :-)

      Odstrániť
    2. Ok tak ti na ne budem castejsie pisat :) Tvoje Teriyaki a Satay su moje milovane. A osobne si mislim ze tvoje Aziske recepty su neskutocne dobre. Vazne to chuti tak ako ma. Aziu mam prejdenu fakt dobre a poviem ti tvoje aziske jedlo nech robis cokolvek je fakt velmi autenticke. Kim ci someste neskusila tak to neviem porovnat ale verim ze aj to bude take ako ma. Ale inak fakt spica. v SR je v podstate iba Panda a to ma od Cinskeho alebo aziskeho jedla veeeelmi daleko (este je tu susi a par thajskych ziaden velky vyber a nic co by som extra odporucala). S tebou by som ich ani neporovnavala si fakt ina liga v tomto. Hlavne to chuti tak ako ma.
      Som fakt rada ze skoncilo tvoje "odmlcane obdobie".

      Odstrániť
    3. :-DDD Si zlatá! Áno, snažím sa veci robiť čo najautentickejšie. Ale samozrejme mi výrazne pomáha to, že mám tu v blízkom okolí hneď dva celkom dosť dobré ázijské supermarkety, takže to nie je taký boj so zháňaním ingrediencií ako na Slovensku.

      Odstrániť
  2. tak na thajske jedlo odpuracam restauraciu green buddha v bratislave, suverenne moja najoblubenejsia restauracia, jedlo skutocne stoji za to (aj ked poulicnemu jedlu priamo v azii sa nevyrovna nic :) )

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem za tip! Priznám sa, že na Slovensku nemám ázijské reštaurácie vôbec pochodené :-)

      Odstrániť
    2. hej green buddha je celkom fain. Potesi.
      inak ak by niekto nevedel kam na azijske potraviny tak odporucam: Korea Foods (na Bajkalskej za 3 vezami, BA). Parkujte na pumpe Slovnaft je to hned v novostavbe vedla. Vchod je ze strany pumpy. Potom je vietnamsky v china towne (Stara Vajnorska )- je lacnejsi ale mam radsej Korean Foods. A dalsi je v Raci-Asia Center (Na pantoch 8)- tu som ale nebola. Neviem posudit.

      Odstrániť
    3. Super, ďakujem za tipy! Nahodím ten zoznam na FB stránku blogu, isto sa to followerom z BA hodí!

      Odstrániť

Ďakujem za váš milý komentár!