pondelok 16. februára 2015

Oreo čokoládová torta: hyperčokoládová a zároveň nie príliš sladká, jednoducho dokonalá

Ja nie som zrovna fanúšik hyperčokoládových koláčov. Väčšinou ich pečiem pre druhých na ich želanie. Táto čokoládová tortička ma ale ÚPLNE dostala. Je to bez debaty podľa mňa najlepšia čokoládová torta, akú som kedy jedla. Je relatívne málo sladká a preto vám po jednom kúsku nepríde hneď zle. Najúžasnejšia na celej torte je stredná vrstva, ktorá chutí silno nielen po čokoláde, ale i káve a rume. Obsahuje len minimum múky, takže to chutí skôr ako luxusná čokoládová "truffle" pralinka. Je to skutočne rozkoš! Odporúčam!

________________________________________________
Uvádzam množstvo ingrediencií na klasickú veľkú formu a i na menšiu, pretože pokiaľ nerobíte túto tortu na veľkú oslavu s množstvom ľudí, bude vám stačiť aj menšie množstvo, aby ste to zvládli zjesť :-)
Na formu o priemere 23 cm /na formu o priemere 18 cm
Oreo základ:
- 400 g sušienok Oreo, prípadne iných čokoládových sušienok /280 g
- 95 g masla roztopeného masla /65 g
Čokoládovo-kávovo-rumové cesto:
- 200 g hnedej čokolády /100 g
- 1 PL instantnej kávy /1/2 PL
- 50 ml rumu /25 ml
- 100 g masla /50 g
- štipka soli /malá štipka soli
- 150 g cukru /75 g
- 3 vajcia /1 a pol alebo 2 malé
- 50 g medu /25 g
- 30 g hladkej múky /15 g
Čokoládová šľahačka:
- 500 ml smotany na šľahanie /250 ml
- 200 g hnedej čokolády /100 g

1 Deň vopred si pripravte čokoládovú šľahačku. Čokoládu nasekajte na čo najmenšie kúsky, prípadne nastrúhajte. Smotanu zohrejte v malom hrnci. Keď sa začnú objavovať malé bublinky, hneď ju stiahnite zo sporáka. Nevarte ju! Do horúcej smotany vsypte čokoládu a miešajte, kým sa čokoláda krásne nerozpustí a nespojí. Dajte čokoládovú smotanu do chladničky stuhnúť cez noc. 

2 Vyberte kruhový spodok formy na pečenie a obkreslite ho ceruzkou na papier na pečenie. Kruh papiera vystrihnite. Formu opäť uzatvorte a vysteľte jej dno kruhom papiera. Odporúčam ho aj "prilepiť" troškou rozotretého masla.

3 Oreo alebo iné sušienky zmixujte v mixéri na jemné omrvinky. Ak nemáte mixér, sušienky rozdeľte na 2-3 časti, nasypte prvú várku do veľkého igelitového vrecka, zauzlite ho a potom po sáčku prejdite viac krát valčekom na cesto, kým ich úplne nerozdrvíte. Zopakujte to aj so zvyškom sušienok.

4 Omrvinky zmiešajte s roztopeným maslom. Dobre premiešajte a vysypte do formy na pečenie. Prstami sušienky rovnomerne utlačte po celom dne a aspoň do 4 cm výšky po stranách. Pozor, aby ste v rohoch nenechali príliš veľa sušienok! Je komplikované to potom rozkrojiť dezertnou vidličkou alebo lyžičkou pri servírovaní.

5 Formu vložte na 30 min do chladničky alebo 10 min do mrazničky. Rúru predhrejte na 160 stupňov. Do rúry vložte aj plech, na ktorý položíte tortovú formu. (Do plechu vám bude počas pečenia stekať maslo, ktoré bohužiaľ takmer vždy preteká z formy pri pečení takýchto koláčov so sušienkovým základom. Kebyže ho tam nedáte, maslo vám vytečie do rúry, pripečie sa tam a bude sa vám z nej valiť protivný dym.)

6 Formu vložte do rúry a pečte sušienkový základ 10 minút. Potom formu vyberte von a nechajte ju ochladnúť. Teplotu v rúre zvýšte na 180 stupňov. 

7 Pripravte si cesto. V malom hrnci s hrubým dnom pomaly na nízkej teplote roztopte čokoládu s kávou, rumom, maslom a soľou. Keď sa všetko rozpustí, vmiešajte kovovou metličkou cukor. Postupne po jednom zašľahávajte vajcia. Potom pridajte postupne i med a múku. Všetko dohladka spojte a vylejte na sušienkový základ. Pečte v rúre 30-40 minút, kým cesto nestuhne. Po dopečení nechajte tortu stuhnúť a úplne vychladnúť.

8 Čokoládovú smotanu vyberte z chladničky. Vyšľahajte ju na tuhú šľahačku elektrickým mixérom. Šľahačku rozotrite rovnomerne na upečené cesto so sušienkovým základom. Nechajte celú tortu vychladnúť a stuhnúť v chladničke aspoň 3 hodiny. Ak chcete, môžete tortu ozdobiť Oreo sušienkami.

14 komentárov:

  1. hmmm tak tuhle oreočoko bombu bych hned brala :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. To musím někdy zkusit! Vypadá to fakt nádherně.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. anet, blbá otázka: oreo keksíky mixuješ aj s plnkou, alebo ju odstrániš? ďakujem :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Mozem med vynechat? alebo cim nahradit? Muz je alergicky... :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Hneda cokolada je tmava horka, alebo mliecna? Ktoru znacku si pouzila?

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Tento komentár bol odstránený autorom.

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za váš milý komentár!