utorok 10. februára 2015

Thajské rybacie karí so sépiami

Toto karí je veľmi ľahké, fresh a zeleninové. Pri varení jednotlivých druhov zeleniny dbajte na to, aby ste ich nerozvarili a aby zostali pekne "al dente". Ja osobne nenávidím príliš mäkkú zeleninu, takže pre prípad, že ste neskúsenejší kuchár, som vám v recepte poctivo rozpísala, kedy pridať ktorý druh. Ja osobne napríklad skutočne nenávidím rozvarenú sivastú brokolicu, takže som ju varila pre istotu v hrnci zvlášť a až na záver som ju pridala ku schladnutému karí. Ak aj vy máte podobné obavy z určitých druhov zeleniny, bez hanby ju uvarte radšej bokom. Stojí to za to. 

Nikdy ma nepriťahovali thajské alebo vietnamské karí, do ktorých bolo treba si kúpiť celú fľaštičku karí pasty, pretože som sa bála, že ju potom už nebudem vedieť nijako viac spotrebovať. Boli to ale zbytočné obavy, pretože taká karí pasta jednak vydrží v chladničke riadne dlho a taktiež sa dá s ňou rôzne improvizovať - môžete s ňou napríklad urobiť ázijskú polievku, potrieť ňou kurča a upiecť ho alebo ju pridať do mletého hydinového mäsa a urobiť si exotické mäsové guľôčky alebo fašírky.


Ak vám toto jedlo chutilo, vyskúšajte aj tento ďalší thajský recept na morčacie guľôčky s kokosovo-arašidovou omáčkou, ryžovými rezancami a baby bok choi.
_____________________________
4 porcie
Ingrediencie:
- rastlinný olej
- 1 cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- cca 8 cm kúsok zázvoru
- čili podľa vašej chuti alebo odvahy :-)
- 3 ČL žltej karí pasty (prípadne i viac)
- 2 stonky citrónovej trávy
- 400 ml (=1 konzerva) kokosového mlieka
- 400 ml zeleninového alebo rybacieho vývaru
- 3 PL rybacej omáčky
- 3 tobolky kardamónu
- 2 hviezdičky anízu/badiánu
- 1 kopcovitá ČL cukru (mal by to byť palmový, ale ja používam hnedý)
- cca 600 g ľubovoľnej bielej ryby
- 200-300 g kreviet alebo očistených kalamárov alebo sépií
- rôzne druhy zeleniny v množstve adekvátnom k 4 porciám; môžete použiť napríklad brokolicu, špenát, stonkový zeler a šampiňóny ako ja alebo aj iné druhy ako napr. zelenú fazuľku, výhonky fazule mungo, cukrový hrášok, čerstvý zelený alebo mrazený hrášok, plátky mrkvy, papriku...
- 1 zväzok čerstvého koriandru
- 1 limetka
- ryža basmati ako príloha

1 Nadrobno nakrájajte cibuľu a cesnak. Zázvor očistite a nastrúhajte. Stonky citrónovej trávy očistite od vonkajšej vrstvy, pozdĺžne ich rozrežte a dobre roztlčte napríklad tĺčikom na mäso. Ak ste to ešte nikdy nerobili, pozrite si to v tomto videu. Očistite a nakrájajte všetky druhy zeleniny, ktoré do karí chcete neskôr pridať: brokolicu rozoberte na väčšie ružičky, stonkový zeler očistite od tuhých žiliek a nakrájajte ho na hrubé plátky, šampiňóny rozrežte na štvrtiny, zelenej fazuľke odrežte konce na krájajte ju na 4 cm kúsky, mrkvu nakrájajte na tenké plátky, papriku na tyčinky.

2 Vo veľkom hrnci s hrubým dnom opečte na rozohriatom oleji cibuľu. Po minúte pridajte cesnak, zázvor a čili. Po ďalšej minúte pridajte karí pastu a citrónovú trávu. Len chvíľu miešajte a prilejte kokosové mlieko, vývar a rybaciu omáčku. Pridajte kardamón, aníz a cukor. V tomto štádiu pridajte taktiež druhy zeleniny, ktoré sa varia dlhšie, ako napr. mrkva, šampiňóny alebo zelená fazuľka. Nechajte omáčku variť asi 5 minút. Teraz môžete pridať zeleninu, ktorá sa varí o čosi kratšie, ako napr. brokolicu alebo stonkový zeler. Po 5 minútach omáčku ochutnajte a pridajte rybaciu omáčku, ak je málo slaná, prípadne ešte karí pastu, ak je málo výrazná. 

3 Prichystajte si rybu nakrájanú na rovnako veľké kusy a krevety, prípadne kalamáre a sépie. Ak idete použiť iba rybu a krevety, ponorte do variacej sa omáčky najskôr rybu. Nemiešajte ju zbytočne a nechajte ju variť 3 minúty. Potom pridajte i krevety a varte všetko ešte 2 minúty. /Ak idete použiť kalamáre alebo sépie, odporúčam ich opiecť jemne osolené radšej bokom na panvici na troške oleja zhruba 5 minút. Potom ich len na záver pridajte do karí./Tesne pred koncom pridajte zeleninu, ktorej stačí len okamih varenia, ako napr. špenát, výhonky fazule mungo, cukrový hrášok, čerstvý hrášok, mrazený hrášok, papriku. Hotové karí odložte hneď zo sporáka.

4 Nasekajte čerstvý koriander. Uvarte ryžu basmati. Karí podávajte s čerstvo uvarenou ryžou, pokvapkané limetkovou šťavou a posypané trochou koriandru.
_________________________________
Ak chcete vyskúšať karí aj indické karí, na mojom blogu nájdete aj:
Karfiolové karí s kokosovým mliekom a kešu orieškami aj s VIDEORECEPTOM
Fazuľové karí
Cícerové karí s dúhovým mangoldom
Jahňacie karí s brokolicou
Šošovicové karí
Indické karí s plackami papadum

2 komentáre:

  1. Velmi pekne naaranzovane fotky a kde si dostala taku stylovu podlozku ???

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem za pochvalu! Heh, to nie je podložka, to je jedna dvojstránka z čínskych reklamných novín, ktoré boli zadarmo k dipozícii v ázijskom supermarkete :-DDD Tak som si vzala, lebo mi napadlo, že to bude dobré na fotenie :-D

      Odstrániť

Ďakujem za váš milý komentár!