nedeľa 1. februára 2015

VIDEORECEPT: Perníkový cheesecake so slivkovou omáčkou (jeden z najlepších, aké som kedy jedla)

Už mám v tom jasno. Podľa mňa tento cheesecake a karamelový z bielej čokolády sú dva najlepšie cheesecaky na svete. A basta. Nesnažte sa ma presvedčiť o niečom inom. Tento cheesecake je proste poézia, tá chuť medu a zázvoru a škorice... dokonalé!
Ak si chcete pozrieť VIDEORECEPT na tento cheesecake, ktorý som pre vás natočila v spolupráci s TV Markíza a Varený-Pečený.sk, kliknite na tento obrázok:

__________________________________
Cheesecake:
400 g perníčkov v rumovej poleve (také tie mäkké, ale nie plnené džemom)
100 g masla
(alebo 175 g zázvorových alebo škoricových sušienok a 85 g masla)
75 g krupicového cukru
900 g krémového syra typu Philadelphia alebo Lučina (alebo 500 g mascarpone a 400 g plnotučného jemného tvarohu)
1 vanilkový lusk alebo 2 ČL vanilkového extraktu
4 vajcia
1/2 šálky, t.j. cca 115 ml medu
1/4 ČL soli
1 kopcovitá ČL mletého zázvoru
1 ČL mletej škorice
1 ČL nastrúhanej citrónovej kôry

Slivková omáčka:
cca 24 sliviek (môžu byť aj mrazené, prípadne mrazené čierne ríbezle alebo čučoriedky)
1 zvitok škorice
2 hviezdičky badiánu
3 klinčeky
cukor podľa chuti


Potrebné vybavenie:
Tortová forma na pečenie o priemere 23 cm
Pekáč tak veľký, aby sa do neho mohla vložiť tortová forma na pečenie a hlboký aspoň 10 cm
Pevná hliníková fólia, ideálne taká ta širšia, tzv. „na grilovanie“, ktorá je široká aspoň  45 cm
Papier na pečenie
Šľahací mixér

Príprava cheesecaku: 
1 Rúru predhrejte na 180 stupňov. Na papier na pečenie obkreslite perom formu na pečenie a vystrihnite tento kruh. Kruhom papiera potom vysteľte dno formy a „prilepte ho“ trošičkou masla.

2 Roztopte maslo v mikrovlnke alebo na sporáku v malom hrnci. Perníčky rozmrvte rukami, prípadne nastrúhajte na hrubom strúhadle. (Alebo: zázvorové/škoricové sušienky nasypte do mikroténového vrecka, vrecko zauzlite a prevalcujte ho valčekom na cesto, kým sušienky nebudú rozdrvené.) 

3 Zmiešajte rozmrvené perníčky, prípadne sušienky s roztopeným maslom v mise. Presypte zmes do formy na pečenie. Zmes utlačte prstami a vytvorte pevný základ. Vložte formu so sušienkovým základom na 10 minút do rúry.

4 Formu vyberte von z rúry. Teplotu v rúre znížte na 160 stupňov.

5 Pozdĺžne prerežte vanilkový lusk a nožom z neho vyškrabte čierne bodky. Vo veľkej mise zmiešajte cukor, krémový syr a "čierny kaviár" z vanilkového lusku, resp. vanilkový extrakt.

6 V inej nádobe vidličkou prešľahajte vajcia s medom, soľou, zázvorom, škoricou a citrónovou kôrou. Prilejte vajíčka s koreninami k syrovému krému. Všetko dokonale zmiešajte mixérom.

7 Formu na cheesecake obaľte zo spodu do hliníkovej fólie. Ak nemáme dostatočne širokú fóliu, urobíme viacero prekrývajúcich sa vrstiev. Do veľkého pekáča vložíme formu na pečenie obalenú fóliou. Nalejeme toľko vody do pekáča, aby bola tortová forma ponorená do cca dvoch tretín.

8 Vlejte náplň do tortovej formy na vychladnutý predpečený základ. Vložte pekáč aj s ponoreným cheesecakom do rúry a pečte ho cca hodinu a pol, kým nestuhne.

Cheesecake nechajte potom úplne vychladnúť na izbovú teplotu a potom ho vložte na 6 hodín do chladničky. (Počas natáčania budú snáď stačiť aj len 3 hodiny.)

Uvarte si slivkovú omáčku: 
10 Slivky umyte, vykôstkujte a rozpoľte.

11 Do hrnca dajte cca 2 cm vody, škoricu, badián a klinčeky. Nechajte koreniny vyvariť sa aspoň 5 minút. Ak sa vám bude voda príliš rýchlo odparuje, tročku prilejte.

12 Potom vsypte do hrnca slivky. Všetko stále miešajte a poduste tak, aby slivky zmäkli, ale aby si zachovali tvar a úplne sa nerozpadli. Omáčku ocukrite podľa chuti a nechajte vychladnúť a postáť aspoň 3 hodiny, aby sa jednotlivé chute spojili.

Podávajte kúsky cheesecaku poliate slivkovou omáčkou.

32 komentárov:

  1. odpadnem, chcem chcem chceeeeem aspon kusok! mnaaaaam! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. marysity: bol uplne ze dokonaly, som ho jedla aj na ranajky, proste stale:-D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. jaaaaaj, cheesecake je moja slabina a este toto! Tu chut mam na jazyku, aj ja ho chcem ochutnat, zajtra robim:-))neda sa inak!!

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Anetka ten ale musi chutit :) hned by som si kusok dala...alebo radsej dva :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Anetka,tak ja nemam absolutne ziadne pochybnosti neverit ty,a som si ista,ze tento cheesecake musi byt dokonaly...wau:)kombinacia bozska:)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Skvelé, Anetka sa chytila. Krásny pokus na perníkový cheesecake a československý mesiac tvarohových tortičiek. Tvoju verziu so symbióznou kombináciou perníku a sliviek určite vyskúšam. Myslím, že ja októbrový ČS cheesecake už nestihnem, ale teba veľmi chválim, šikula!

    OdpovedaťOdstrániť
  7. anet je to ten z najnovsieho apetitu, resp. z novej knizky hanky michopulu?
    dakujem
    andrea

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Anetko, já asi omdlím! To vypadá tak skvěle!!! Perníkový cheesecake, to je můj sen a švestková omáčka...už jde na mě kóma, ve kterém si o tom nechám zdát :D A když říkáš, že je nejlepší, rozhodně se nebudu bránit uvěřit :)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Anetko, ten je bozi... S dovolenim si vypujcim napad a na tohle tema udelam pannacottu na patecni rodinny obed... Je to sice mimo, pannacotta je letni, ale mamka si ji objednala a i kdyz ona upece kachnu, tak ja udelam cokoliv :-D

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Ty bláho, tak tohle jsou chutě přesně podle mého gusta! Mňam! Na cheesecaky mě užije, zbožňuju je a tenhle je opravdu krásně podzimní, takže až bude trošku času (a až mé dvoutýdenní a dvouleté děti dovolí), tak tenhle báječný podzimní voňavý zázrak určitě vyzkouším. Nedávno jsem pekla jogurtovo-medový cheesecake s kardamonem, přelitý hruškovo-kardamonovou omáčkou a byl skvělý, takže si umím představit dokonalou chuť tohoto.

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Skvělý! Teď mám vážně chuť buď na tenhle cheesecake anebo aspoň na perníčky :D přece jen, Vánoce se blíží a tohle je tak krásně připomíná :)

    OdpovedaťOdstrániť
  12. lucia: jeej super, potom napis aky bol!

    OdpovedaťOdstrániť
  13. martina: je to fakt uplna bomboska. uplne vazne

    OdpovedaťOdstrániť
  14. katka: aj tak je to sranda ze vsetci teraz robili nejake tie cheesecaky....:-D

    OdpovedaťOdstrániť
  15. andrea: nie, je to da sa povedat recept pozplietany z 3 roznych receptov a ani jeden nie je ani z apetitu a ani z michopulu

    OdpovedaťOdstrániť
  16. catalina: :-D je uplne uzasny, to je fakt

    OdpovedaťOdstrániť
  17. super napad, daj potom vediet ako pannacotta v pernikovej verzii chuti! a uzite si maminkinu kacku! :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  18. madla: jeeej ja som nevedela ze ty mas doma take krasne cerstve babo! gratulujem! kasli na pecenie a uzivaj si ho, musi byt na zozranie! :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  19. meg: ano, je dost vianocny. preto aj rozmyslam, ze ho asi upeciem na vianoce. by sa to hodilo.

    OdpovedaťOdstrániť
  20. S blížícími se vánocemi jsem znovuobjevila perníkové koření a nemůžu se ho nabažit! Dávám si ho do jogurtu s müsli, do ovesné kaše, upekla jsem litý perník, ale cheesecake mě ještě nenapadl. Teda až teď! Skvělý nápad a vypadá naprosto úžasně! Určitě vyzkouším!

    OdpovedaťOdstrániť
  21. :-)))) som rada, ze ta recept tak nadchol!

    OdpovedaťOdstrániť
  22. Tak jsem ho včera delala a dnes ochutnavala!
    Je fakt vynikajici, akorat sjem zapomnela koupit 2 baleni pernicku, takze jsem cast korpusu nahradila skoricovymi ciniminis+nesquik kulicky-do kremu jsem tedy nepridavala uz skorici, protoze byla v korpusu.
    Dalsi zmena byla ze se da delat i z pomazankoveho masla(musi to byt to ze smetany a bramboroveho skrobu)-takze 500g tvarohu+2kelímky pomazánkového másla a taky to vyjde skvele ;-)diky za voje recepty!

    OdpovedaťOdstrániť
  23. ahoj tereza, som velmi rada, ze sa ti cheesecake podaril a chutil! len nabuduce radsej daj skoricu aj do kremu, lebo podla mna je dolezita aby tam vyvazovala tu ostru chut zazvoru. takto ten krem chuti pernikovo, kdezto bez skorice chutil cheesecake asi skor len zazvorovo, ale koniec koncov preco nie:-)
    a ciniminis su super napad, schvalujem! :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  24. Zabudla som napísať - urobila som ho po Novom roku (teraz píšem ako sprostá, veď je skúškové, čo iného robiť, než písať na cudzie blogy?). Zvýšili sa mi perníčky, takže nebolo o čom, len som si všetko sprostá podelila dvoma (menšia forma) a cukru som prisypla trochu viac:) A zo sliviek atď. som urobila také milé želé:) Díky, mal úspech!

    OdpovedaťOdstrániť
  25. som rada, ze tak velmi chutil! ja osobne ho pokladam za jeden z najuzasnejsich na svete!

    OdpovedaťOdstrániť
  26. ďakujem anet, bol skvelý :-) http://hriesnesladkyblog.blogspot.com/2012/01/pernikovy-cheesecake-so-slivkovou.html

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za váš milý komentár!