sobota 30. júla 2011

Limetkovo-bazalkový sorbet

Už tretí sorbet toto leto. Tento krát recept od Jamieho Olivera. On ho mal krásny kriklavo zelený, tak trošku nerozumiem, prečo môj vyzerá tak nudne, ale je to jedno. Chutí perfektne. A hlavne super sviežo.

Paella s králikom, garnátmi a chorizom

Oslava narodenín prebehla celkom zúfalo. Ryža v paelle štrajkovala a nie a nie sa dovariť a moja piňa colada cupcakes dopadli tak katastrofálne, že ich sem ani nemienim zverejňovať. Niekedy sa proste nedarí. Paella bola nakoniec ale naozaj perfektná, garnáty sú proste jednotka.

streda 27. júla 2011

Holandská višňová torta

Recept na túto tortu našla moja mama ešte pekne dávno v nejakom bežnom časopise, myslím, že to bolo Plus 7 dní alebo také niečo:-D Vtedy ju piekla isto aspoň 3krát. Potom sme na ňu na dlhú dobu zabudli. Nastal čas na jej comeback.

Jahodovo-medovkový sorbet

Po dokonalom sorbete z čiernych ríbezlí a mäty som vyskúšala ďalšiu variáciu. Tentokrát však potrebujete tonu medovky, aby ju bolo naozaj cítiť. Takže ostrihajte celý záhon medovky a šup do toho:-)
Postupovala som podľa receptu na malinový sorbet od Marcela Ihnačáka z knihy Radosť variť.
______________________________________
Ingrediencie na 900 ml sorbetu:
- 600 g jahôd
- 150 g kryštálového cukru
- aspoň 200 g lístkov medovky
- 1 plátok želatíny (alebo 1 PL práškovej)
- 2 PL zlatého alebo javorového sirupu
- šťava zo 4 citrónov

1. Do kastrólika dáme jahody, cukor a 300 ml vody. Prisypeme medovku a varíme kým sa ovocie nerozvarí a medovka nevylúhuje, čiže cca 25 minút.

2. Rozvarené ovocie s medovkou prelejeme cez sítko a ovocie pretlačíme cez sítko pomocou lyžice.

3. Plátok želatíny dáme namočiť na 3 minúty do vody, potom ho vyberieme a vhodíme do ešte stále horúceho sorbetu. (Ak používate práškovú želatínu, tak ju nechajte 20 minút pučať v 50 ml vody) Pridáme zlatý/javorový sirup a šťavu z citrónov a dobre premiešame.

4. Necháme vychladnúť a dáme do akejkoľvek mrazuvzdornej nádoby (mne sa táto dávka zmestila úplne presne do obalu z Carte d´Or:-) Mrazíme minimálne 4-5 hodín.

5. Sorbet bude mať najlepšiu konzistenciu, ak ho vždy raz za hodinu počas mrazenia premiešate. Domáci sorbet sa nikdy nebude dokonale dať nabrať do kopčekov ako kupovaná zmrzlina, ale ak ho necháte pred podávaním pár minút povoliť, nebudete s tým mať žiaden problém.

utorok 26. júla 2011

Vietnamská polievka s ryžovými rezancami, hubami šitake a tofu

Môj druhý pokus o vietnamskú polievku s ryžovými rezancami. (Prvý nájdete tu.

Do 4 litrov slepačieho vývaru vhoďte 2 menšie hviezdičky badiánu a plátky z 8 cm kúsku zázvoru. Varte aspoň pol hodiny. Zatiaľ si na panvici opečte na troške oleja 200 g tofu. Kúsky zázvoru a badiánu po vylúhovaní povyberajte a vyhoďte. Pridajte na kúsky nakrájané huby šitake, 2 PL rybacej omáčky a 3 PL sójovej omáčky. Varte cca 5 minút. Tesne pred dovarením húb vsypte 250 g tenkých ryžových rezancov a uvarte ich podľa návodu na obale (pravdepodobne cca 2 minúty.)
Polievku podávajte s mesiačikmi limetky alebo citróna a jarnou cibuľkou alebo pórom.

Vietnamská hovädzia polievka s ryžovými rezancami a judášovym uchom

Dala som sa na testovanie vietnamských polievok s ryžovými rezancami (môj druhý pokus nájdete tu) a táto, hoci na fotke nevyzerá extra sexi, bola jednoznačný víťaz. Nabudúce už budem robiť ázijskú polievku len z hovädziny! A judášovho ucha sa nebojte, je to úžasná huba, ja sa neviem nabažiť jej gumovitej konzistencie. 


Dávka na cca 5 litrov:
Dajte si vopred namočiť veľkú hrsť sušeného judášovho ucha (po uvarení huby zdesaťnásobia svoj objem, tak sa nebojte, že je to málo). Uvarte klasický hovädzí vývar z hovädzích kostí aj mäsa a vhoďte doňho navyše aj plátky z 12 cm kúsku čerstvého zázvoru a dve hviezdičky badiánu. Po dovarení polievky vyhoďte všetku zeleninu aj so zázvorom a badiánom a preceďte ju na číry vývar. Mäso nakrájajte na kúsky. Číry vývar priveďte opäť k varu, pridajte judášovo ucho. Do polievky pridajte 3 PL rybacej omáčky a 4 PL sójovej omáčky. Počkajte, kým sa huby nedovaria a potom vhoďte do polievky nakrájané kúsky mäsa a 500 g tenkých sklených rezancov a varte podľa návodu na obale (čiže cca 2 minúty). 
Polievku podávajte s mesiačikmi citróna alebo limetky a jarnou cibuľkou alebo pórom

utorok 19. júla 2011

Aneta je zaneprázdnená nepretržitým oslavovaním narodenín. Oslavujem celý tento týždeň, takže nový príspevok bude až keď sa nájde troška času. Chápete... strašne rýchlo starnem, treba oslavovať, kým je čo.

Líbám.
vaša Anetka

štvrtok 14. júla 2011

Grilovaná bravčová panenka v medovo-sezamovej glazúre

Grilovanie takého veľkého kusu mäsa je zážitok. A vyzerá to very sexy, to mi verte. Príliš ho neprepečte, je skvelé, keď je mäso v strede ešte trošku ružové. 

streda 13. júla 2011

Zeleninové špízy so syrom halloumi s medovo-horčicovým dresingom

Poznáte halloumi? Je to syr, ktorý obsahuje ovčie, kozie aj kravské mlieko. Pochádza z Cypru a je rozšírený aj v Grécku a na Strednom východe. Výnimočné na ňom je to, že sa dá grilovať a opekať a neroztečie sa. O jeho existencii som vedela už dávno, ale až teraz sa mi ho podarilo objaviť na Slovensku. Kúpili sme rovno 8 balíčkov:-) Pre istotu:-)

pondelok 11. júla 2011

Ryžový puding s calamondinom, škoricou a ružovou vodou

U nás akosi vôbec neletí robiť z mliečnej ryže seriózny dezert. Pričom ho bežne robí aj Jamie Oliver, "arroz con leche" je aj španielska obľúbená klasika a ázijské kuchyne pozostávajú zo samých ryžových dezertov. Zbavte sa predsudkov a smelo do toho!

Čo sa týka calamondinu, ten môžete smelo nahradiť kumkvátmi. Calamondin je kríženec mandarínky a kumkvátu, takže vidíte, že je to adekvátna náhrada.

štvrtok 7. júla 2011

Pečené baklažánové hranolčeky s kôprovým dresingom

Na Virtually Vegan Mama som našla tento skvelý recept na ľahkú a zdravú večeru. Ak jogurty v recepte nahradíte jogurtami do 4% tuku, máte aj super diétnu večeru. Ja osobne baklažán veľmi nemusím, ale v tomto prevedení je úplne parádny. Recept som vám sem prepísala, pretože bolo treba pár vecí zmeniť a tiež aj preložiť.

nedeľa 3. júla 2011

Slaný koláč s rukolou, sušenými paradajkami a šunkou

Tento koláč je z titulnej stránky zo septembrového Apetitu 2009. Recept vám sem prepíšem, pretože som tam doplnila dve veci nutné na úspešný výsledok.